Nytt Nässjöföretag rivstartar med storaffär

2 min läsning Publicerad 27 november 2020

Nystartade Moxy ID har utvecklat ett system för elektroniska identitetskontroller för byggarbetsplatser – och har redan gjort en stor affär med Peab.

Claes Rydin, vd och delägare för Moxy ID.

Claes Rydin har en lång historia inom utveckling av accesslösningar. Han låg bakom utvecklandet av ID06, som är branschstandard för elektronisk identifikation. Nu har han startat upp företaget Moxy ID, som ger uppdragsgivare möjlighet att säkerställa att rätt personer med rätt behörighet rör sig på byggarbetsplatsen.

– Det finns en lagstiftning som säger att man måste ha en elektronisk personalliggare, att man loggar in och ut i ett system. Samtidigt finns det mycket fusk. Vi levererar system för tredjepartsinspektioner. På det sättet premieras seriösa aktörer, medan fuskare gallras bort, säger Claes Rydin, vd och delägare.

En fuskdrabbad bransch

Byggbranschen, menar Rydin, hemsöks av många olika typer av oegentligheter. Moxy ID:s lösningar skulle kunna betraktas som ”hastighetskameror för byggindustrin”. Stickprov för att komma till bukt med överträdelser, helt enkelt. 

Med utländsk arbetskraft kan en entreprenör betala betydligt lägre löner än de skulle göra till registrerade, svenska företag. Då får kunderna inte heller tillgång till personal som har samma utbildningar och arbetsvillkor som anställda i svenska bolag.

– Vi vill minska fusket och förbättra arbetsmiljön för de här personerna som kommer i kläm, säger han.

Storaffär med Peab

ID06 är en standard som på samma säkerhetsnivå som BankID visar vem du är, var du jobbar och vilka utbildningar du har. Det är den standarden som Moxy ID:s inspektioner använder sig av. Peab är först ut som kund och utökar därmed sitt arbete med löpande inspektioner av företag som verkar på byggarbetsplatserna. En bättre start för Moxy ID är svår att föreställa sig.

– Peab är ju fantastiskt stora, de är ett av Sveriges största bolag med tusentals byggarbetsplatser igång varje dag, säger Claes Rydin.

Gemensamma planer med Industrilås

Industrilås har köpt in sig som delägare i Moxy ID och det är även i Industrilås lokaler som det nya företaget huserar. Med Industrilås expertis inom säkerhetslösningar och Claes Rydins långa erfarenhet av elektronisk identifikation finns starka beröringspunkter. Gemensamt utvecklar de nu lösningar för högre säkerhet i fastigheter, med olika behörighetsnivåer.

– Vi håller på att utveckla nya professionella accessystem tillsammans med Industrilås. Genom Moxy ID kan vi därigenom erbjuda marknaden ett sätt att integrera ID-kontroller och fysisk access i ett och samma system. Det är ett väldigt spännande och innovativt område där Moxy ID:s och Industrilås gemensamma kompetenser kommer att göra livet bra mycket enklare för alla byggbranschens aktörer, från beställare till utförare, säger Claes Rydin