Nya techföretaget i Bodafors vill förenkla din vardag

3 min läsning Publicerad 13 november 2023

Ett smycke som låser upp bilen, öppnar dörren till lägenheten och betalar i mataffären? Nej, det är inte science fiction utan rena rama vardagen hos familjen Chabrouni i Bodafors.

Flexpayz är namnet på Iely Chabrouni egenutvecklade webbapplikation som utgör grunden för de smarta trådlösa lösningarna. På webben kan man både köpa produkter och logga in på en egen sida för att fylla sina ”wearables” med funktioner och information.
Ett smycke, i det här fallet en ring, som låser upp dörrar och betalar i matbutiken kan göra småbarnslivet betydligt enklare.
Genom att lagra information i ringen kan man enkelt låsa upp bilen.

Det kallas för ”contactless wearables”. Smart, trådlös teknik och tokenisering som man kan bära med sig överallt. Med sitt nystartade företag ML Intelligent Technology vill Iely Chabrouni ta funktionaliteten till en ny nivå. 

Tekniken bygger på så kallad NFC, närfältskommunikaton, som gör det möjligt att överföra information över kortare sträckor. Genom att integrera NFC-chip i armband, ringar och visitkort har Iely Chabrouni hittat nya sätt att underlätta vardagen för både privatpersoner och företag. Basen är en egenutvecklad webbapplikation som fått namnet Flexpayz. 

– Med hjälp av ringen som du har på ditt finger kan du låsa upp bilen, dörren till ditt hem, betala när du handlar eller överföra information till någon annan, till exempel mottagarens mobiltelefon. Applikationen för betalningar är auktoriserad av MasterCard och har även godkänts av flera banker och kortutgivare, förklarar Iely.

Du styr informationen själv 

När man köper visitkort eller smycken från ML Intelligent Technology på flexpayz.se får man också en inloggning till webbapplikationen. Där kan man själv administrera sin sida och fylla sina ”wearables” med den information man vill. Allt samlas på ett ställe och du slipper att plocka upp telefonen i tid och otid.

För privatpersoner handlar det förstås mycket om att få till en enkel vardag. För företag blir det en märkbar effektivisering. Digitala visitkort och ringar uppdateras enkelt med ny kontaktinformation om titel, adress och telefonnummer behöver ändras. Ekonomiskt, tidseffektivt och miljövänligt.

– Vi ser också en stor potential för företag på mässor och konferenser. På fem sekunder kan man utbyta kontaktinformation och skaffa verkliga kunder istället för att hålla på och blippa streckkoder för senare utskick. Man kan också ladda visitkortet eller ringen med filmer, pdf-er eller annan produktinformation för direkt överföring vilket sparar mycket tid för marknads- och försäljningspersonal, säger Iely som också har utvecklat sätt att applicera tekniken i canvastavlor för smart informationsdelning med kunder i alla branscher. Om man vill veta mer om det som finns på bilden är att blippa den med sin telefon så överförs informationen. 

I sortimentet finns också små taggar till hundhalsbandet som ger en extra säkerhet om pälsklingen skulle ge sig ut på vift utan att säga till. Den som hittar jycken hittar även ägaren direkt via sin telefon, vilket förstås är betydligt smidigare än traditionell chipläsning.

Från Bukarest till Bodafors

Iely Chabrouni är dataingenjören, musikern och technörden som tycker att teknik är till för att göra livet enkelt. I hela sin karriär har han utforskat hur tekniken kan användas för att skapa upplevelser – från elektronisk musik till multimediala ljud- och ljusinstallationer, bland annat för scen och teater. På 1990-talet utbildade han sig till dataingenjör vid tekniska universitetet i Bukarest och sedan dess har han fortsatt att utbilda sig inom ny teknologi och integrera den i sitt arbete. Han har bland annat en masterexamen i multimedia-design. 

– För mig har det alltid varit viktigt att förankra mitt arbete vetenskapligt, förklarar Iely som nappade direkt när han fick höra talas om i utbildningen i digital visualisering på Campus Eksjö. Tipset fick han av sin fru Loredana som då studerade kommunikationsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Och det var så som paret, som båda kommer från Rumänien, hittade ”hem” till Bodafors. Idag har Iely Chabrouni byggt på med en masterutbildning i User Experience & IT Architecture (UX) vid Tekniska Högskolan i Jönköping.   

Med användaren i fokus

Med det nya företaget och egenutvecklade produkter sluts cirkeln.

– Att få starta ett företag med så direkt koppling till min kompetens och yrkeserfarenhet är otroligt inspirerande. UX kan verkligen finnas överallt och mitt mål är att skapa användarvänliga lösningar som gör vardagslivet och företagandet lättare, roligare och mer hållbart. Flexpayz är en innovativ lösning för både privatpersoner och företag, mig veterligen är det något helt nytt i Sverige.