Så gick det för Nässjö i rankingen över företagsklimatet

2 min läsning Publicerad 24 september 2021

Förra året klättrade Nässjö 30 platser i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. I år backar man istället 8 platser, trots att man fick rekordhögt betyg i årets lokala företagsklimatundersökning.

Flygbild över Nässjö stad, tagen av Bengt Ljunggren.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en enkätundersökning där företagare i Sverige får tycka till om det lokala företagsklimatet. Enkätsvaren publiceras under våren och ligger sedan till grund för en ranking som publiceras under hösten.

I årets undersökning visade det sig att det sammanfattande omdömet, som är den viktigaste frågan i enkäten och den tyngst vägande rankingfaktorn, fick rekordhögt betyg i Nässjö. Betyget blev 3,9 och var högre än både Sveriges och Jönköpings läns genomsnittsbetyg på 3,4 och 3,8.

– Vi ska vara jätteglada för vårt betyg i Nässjö, men det kan givetvis bli ännu bättre och i ljuset av de andra kommunerna räckte inte vårt betyg till för att även klättra i den totala Sverigerankingen i år, säger Nässjö Näringslivs vd Claes Johansson.

Av Sveriges 290 kommuner landar Nässjö på plats 61 i år. De enskilda frågor som Nässjö får allra bäst betyg i jämfört med de andra kommunerna är:

  • Vägnät, tåg- och flyg
  • Kommunens upphandling
  • Tillgång till kompetens

– De svarande företagen har tillsammans gett betyget 4,43 när det gäller den fysiska infrastrukturen i Nässjö. Detta har gett oss plats 10 i rankingen. Ett oerhört gott betyg i en oerhört viktig fråga. En god infrastruktur påverkar såväl leveranser som tillgång till kunder och personal, säger Claes Johansson. 

En fråga som Nässjö istället ligger sämre bra till i jämfört med de andra kommunerna är i vilken utsträckning företag påverkas av brottslighet/otryggheten i sin kommun.

– Redan i våras när resultatet av undersökningen publicerades tog vi till oss av vad företagen tycker är bra och mindre bra och önskar förbättras. Vi satte ett möte med kommunen och Svenskt Näringsliv för att se på undersökningen tillsammans och planera det fortsatta arbetet framåt. De svarande företagen önskade allra mest att vi fokuserar på att skapa en större trygghet i Nässjö. Just nu planerar vi, tillsammans med Nässjö kommun, en företagsfrukost där företagen kommer få reda på vilket arbete som görs för att öka tryggheten och hur vi gemensamt kan motverka brottslighet, säger Claes Johansson och fortsätter:

– Utöver företagsklimatundersökningen tar vi även in företags lokala önskemål och utmaningar via besök. Varje år gör vi i Nässjö Näringsliv över 2000 besök och vi är övertygande om att det är via fortsatt nära dialog och samarbete mellan näringsliv, kommun och skola som vi når resultat, avslutar han.

>> Läs tidigare nyhet om årets enkätundersökning om företagsklimatet i Nässjö kommun

>> Ta del av hela undersökningen på Svenskt Näringslivs hemsida


Pressmeddelande

Denna nyhet finns som pressmeddelande som är fritt att ladda ned och använda. Länka gärna till nnab.se om du använder våra bilder eller texter.