Pinnen nytt centrum för kreativa företag

3 min läsning Publicerad 14 september 2023

Nu lever Pinnen upp som centrum för företag i de kreativa näringarna. Fredagen den 15 september korkar Aysu, Emma och Magdalena upp bubblet och inviger ett helt våningsplan med fotostudio och inredningsbutik.

Fotograf Aysu Frohm, möbelrenoverare Magdalena Olofsson och fotograf Emma Gripenrot är de tre kreativa entreprenörerna som nu väcker nytt liv i Pinnen med fotostudio och möbelbutik. 

Med sina vackra fönster och generöst dagsljusinfall har Pinnens lokaler estetiska kvaliteter som ger en perfekt inramning för kreativa verksamheter. Bakom satsningen på Pinnen står fotografen Aysu Frohm och möbelrenoveraren Magdalena Olofsson.

– Det här är en stor dröm för mig som nu blir verklighet. Jag har lagt ner all min själ och lediga tid på att bygga upp studion och därför känns det härligt att vara igång, säger Aysu.

Aysu driver Frohm Photography och i sin nyinredda studio fotograferar hon på uppdrag av privatpersoner och företag. En annan Nässjöbaserad fotograf, Emma Gripenrot, hyr en plats i Aysus studio och vägg i vägg med fotostudion har Magdalena sin möbelbutik ”Spill Småland”. 

– Vi driver alla tre egna företag men ser det här som ett jättebra sätt att samarbeta i en härlig lokal. Vi har hittat en fin balans kring hur vi kan jobba tillsammans, säger Aysu.

Aysu Frohm driver fotostudion Frohm Photography med plats för studiofotografering av såväl personer som produkter. 

Fotografi med bredd

Aysu driver Frohm Photography sedan 2020.

– Jag är född och uppväxt här i Nässjö och har alltid haft foto som min stora passion. Att kunna jobba professionellt som fotograf har varit en dröm, säger Aysu som i dag jobbar brett med bröllopsfotograferingar, produkt- och reklamfoto samt inredningsfotografi.

– Eftersom inredning ligger mig extra varmt om hjärtat och jag även har jobbat som inredare så skulle jag gärna specialisera mig inom inredningsfoto om jag får chansen, berättar Aysu som också har framskjutna placeringar i SM i konstfoto på meritlistan. 

Studiokompisen, fotograf Emma Gripenrot, kommer från Örnsköldsvik och lockades till Nässjö av fotoutbildningen vid Sörängens folkhögskola. 

– Efter att ha läst vidare så valde jag att flytta tillbaka till Nässjö som har blivit mer och mer hemma. Nu har jag familj, vänner och karriär här, säger Emma.

I inredningsbutiken ”Spill Småland” säljer Magdalena Olofsson möbler som hon renoverat. 
Magdalena Olofsson tillverkar även egna lampor som hon säljer i butiken. 

Ny butik med vintagemöbler

Även Magdalena Olofsson är en kreativ entreprenörskraft som har hittat till Nässjö genom studierna.

– Jag kommer från Skellefteå men sökte utbildningen Produktutveckling med möbeldesign vid Träcentrum – och trivdes så bra att jag blev kvar.

Efter studierna har Magdalena hittat sin egen nisch. Hon köper in och renoverar möbler i egen verkstad som hon har haft just på Pinnen. 

– Jag har längtat efter att få sälja mina möbler i en inspirerande miljö, så det ska bli fantastiskt roligt. Men mina kunder kan även i fortsättningen ta med sig egna gamla, köpta eller ärvda möbler som behöver få lite extra kärlek så renoverar jag åt dem, förklarar Magdalena som kommer att ha öppet i butiken på Pinnen torsdagar, fredagar och lördagar.

Öppet hus och framtidsplaner

Men först är det alltså dags för invigning. Nu på fredag den 15 september mellan klockan 14-18 är allmänheten välkommen att se Pinnen med nya ögon. Frohm Photography håller öppet i fotostudion och visar hur en fotografering går till och Spill Småland slår upp dörrarna till sin nya butik. 

– Det blir mingel, snittar och bubbel – och så har vi några goodie bags på lut. Men där är det först till kvarn som gäller, tipsar Aysu. 

På sikt ser de kreativa företagarna en chans att kunna utöka gemenskapen med ett co-working space på samma våningsplan. Utrymmet finns.

– Det vore jätteroligt att få in fler företagare som vill jobba i en häftig miljö tillsammans med andra. Än så länge är det en vision. Men med rätt intresse från hyresgäster och fastighetsägare är det något som vi skulle vilja kika närmare på så småningom.