Green Stop fortsätter tillväxtresan

2 min läsning Publicerad 14 september 2023

Nässjöföretaget Green Stop går från klarhet till klarhet. Greentech-bolaget som grundades 2022 driver verksamhet över hela Sverige och nu expanderar man ytterligare. ”Just nu har vi tio projekt på gång där vi vill bygga nya säkra parkeringar och laddmöjlighet längs motorvägar i Sverige och Danmark”, säger VD Otto Werneskog.

Stefan Arbin och Otto Werneskog från Nässjöbaserade Green Stop gläds åt sin gröna tillväxt och har just nu ett tiotal projekt på gång i både Sverige och Danmark.

Green Stops verksamhet står på två ben: solkraft och laddstationer. Solcellsparker i kombination med laddstationer möjliggör alltså produktion av energi i direkt anslutning till laddstället, berättar Otto Werneskog. 

– Mängden grön energi måste öka om elektrifieringen av fordon, lätt såväl som tung trafik, ska fungera. Det är också den insikten som ligger till grund för Green Stops affärsidé. Vi utvecklar och tillgängliggör laddstationer för både lätt och tung trafik med utgångspunkt i EUs klimatmål.

EUs klimatmål innebär att det ska finnas en laddstation var sjätte mil längs huvudvägarna i hela EU. Och det är alltså här som Green Stop kommer in.

Växer snabbt på marknaden

Sedan starten förra året har Green Stop i dag ett tiotal aktiva projekt i södra Sverige. 

– I många fall handlar det om en kombination av solcellsparksprojekt och laddstationer där vi har knutit till oss markägare som hyr ut sin mark till Green Stop, säger Otto Werneskog. 

– Vårt mest lokala projekt just nu finns i Klevshult i Vaggeryds kommun. Där arrenderar vi mark och ska bygga intill Truckstoppet som redan finns idag. E4 söder i Jönköpings län har stor potential att bli av stor betydelse för elektrifieringen av all genomfartstrafik.

Stärker upp kompetensen

Sedan start har bolaget växt till flera anställda och med sig i verksamheten har man även en rad specialistkonsulter. 

En av dem är Stefan Arbin som har betydande erfarenhet från logistiksektorn. Stefan har bland annat varit verksam som Production Manager inom DB Schenker. Han har också varit VD för ett åkeri med kopplingar till lokala Höglandets Invest och Sandahlsbolagen. 

– Transportsektorn som är en av de största utsläpparna av växthusgaser och en rejäl utmaning som kräver samverkan. Därför känns det väldigt bra att ingå i Green Stops team, konstaterar Stefan.

”Framskjuten position”

Att Nässjö är en strategiskt viktig plats för den som vill bygga en hållbar energi- och infrastruktur är Stefan Arbin och Otto Wernskog övertygade om.

– Nässjö är en knutpunkt för logistik och har framskjutna positioner som är väl kända i hela landet. Vi är glada att utgå härifrån med vårt huvudkontor, säger Otto Werneskog. 

– Genom vår samverkan med Nässjö Näringsliv AB samarbetar vi kring leverantörer och informationsspridning och utveckling i stort. Jag har en bakgrund inom vindkraft. Redan för 15 år sedan hade jag förmånen att vara en av de första vindkraftparksutvecklarna på Höglandet tillsammans med några kommunala energibolag däribland Eksjö och Vetlanda Energi. Det finns med andra ord en stark koppling till Nässjö och höglandet och vi ser fram emot att ta oss an nästa spännande utmaning tillsammans.