Oda och Sandra tillverkar giftfria barnprodukter i Nässjö

3 min läsning Publicerad 28 februari 2019

I höstas gick Sandra Jernberg och Oda Strage vår Starta eget-kurs. Nu driver de Swedish Mini Design, en e-handelsbutik med specialdesignade barnprodukter i giftfria material.

– Om man ska starta företag är det viktigt att starta något man verkligen brinner för, säger Sandra Jernberg.

Småbarnsföräldrarna Oda Strage och Sandra Jernberg har lagt åtskilliga timmar på att bygga upp sitt företag Swedish Mini Design. Att kunna erbjuda närproducerade barnprodukter i giftfria material, och som har haft så lite påverkan på miljön som möjligt, är något de verkligen brinner för. Till och med deras hemsida drivs av grön el.

– När man handlar får man oftast inte så mycket information om de produkter man faktiskt köper och ger till sina barn. Det ville vi ändra på, säger Sandra.

– Vi vet med 100% säkerhet att våra produkter inte har tillverkats med hjälp av barnarbete, säger Oda. De material som vi använder håller hög marginal från vad lagen säger att de ska hålla för att anses giftfria, och så långt vi bara kan undviker vi onödiga frakter och köper in material från närmsta grossist.

Saknade produkter

Idén att starta företag kom förra året när både Sandra och Oda saknade vissa produkter på marknaden. Oda jobbade då som sjuksköterska med för tidigt födda barn och Sandra som förskollärare.

– När min kompis skulle få barn ville jag ge henne ett babygym som underlättar träningen på mage, men jag hittade inget som jag tyckte var riktigt bra. Då började jag prata med Oda om hur ett sådant babygym skulle kunna se ut, säger Sandra.

– Samtidigt hade jag letat efter ett kisskydd till mina barn som jag kunde ha i barnvagnar och bilstolar, men jag hittade inget som passade. Så då frågade vi oss själva om vi inte skulle tillverka det, säger Oda.

Tog hjälp av Nässjö Näringsliv

Sandra och Oda tog kontakt med oss på Nässjö Näringsliv och fick hjälp av vår affärsutvecklare Peter Johansson att starta företag.

– Peter har hjälpt oss att söka starta eget-bidrag hos Almi, stöd som har stor betydelse för vår verksamhet. Han gav oss också kontakt med Helen Wassborg på Textil Interiör, som tillverkar våra produkter, säger Sandra.

– Vi har även fått hjälp med lokaler. Vi har fått ett kontor i Nässjö Business Park, vilket vi trivs jättebra i. I höstas gick vi även Nässjö Näringslivs starta eget-kurs. En kurs jag verkligen kan rekommendera att gå om man vill starta företag, säger Oda.

Idag jobbar Sandra heltid på Swedish Mini Design medan Oda jobbar på företaget så mycket hon kan.

– Det har gått bra hittills. Allt fler hittar till oss på nätet och beställer våra produkter, men vi hoppas ju såklart på att fler upptäcker oss. Det tar tid att bygga upp ett varumärke, konstaterar Sandra.

– Vi har haft väldigt stor nytta av de råd som vi fick i starta eget-kursen om marknadsföring. Vi ser till att synas både på nätet och i verkligheten, som den 3 mars arrangerar vi ett event tillsammans med LR Health & Beauty Sverige som säljer hudvårdsprodukter för både barn och vuxna. Vi kommer att visa upp våra produkter, ha bra erbjudanden och arrangera en tävling. Dit är alla välkomna! säger Oda.