Nässjö klättrar 30 platser i nationell ranking över företagsklimatet

2 min läsning Publicerad 1 oktober 2020

Nässjö kommun tar stadiga kliv i Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas företagsklimat. I årets undersökning klättrar vi 30 placeringar och hamnar på plats 53 av 290, vilket är kommunens bästa placering sedan 2009.

Ovan diagram är hämtad från Svenskt Näringslivs hemsida och visar Nässjö kommuns placering i rankingen av bäst företagsklimat i Sverige.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv sin ranking över företagsklimatet i Sverige. Rankingen består till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som besvarades under det första kvartalet av 2020 och ytterligare en tredjedel statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och Upplysningscentralen (UC).

Redan i våras släppte Svenskt Näringsliv resultatet av enkätundersökningen, men det är först nu i september som de presenterade hur kommunerna placerar sig mot varandra.

– Att vi klättrar 30 platser i årets ranking är resultatet av att både företagarna och kommunen ser värdet av ett bra företagsklimat i Nässjö, och att båda parter gör sitt yttersta för att skapa tillväxt och samverkan, säger Claes Johansson, vd på Nässjö Näringsliv AB.

– Det här är ett jättegott betyg som vi ska vara stolta över, men inte nöja oss med. Vi ska fortsätta arbeta mot ett ännu bättre företagsklimat, fortsätter han.

Tillgång till kompetens klättrar 80 platser

De områden som företagen själva fått bedöma i enkätundersökningen klättrar ”tillgång till kompetens” allra mest. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Nässjö på plats 21.

– Kompetensfrågan är och kommer alltid att vara viktig för vår kommun. Med rätt kompetens kan våra företagare växa och vi som kommun kan attrahera fler verksamheter. I de etableringar vi har varit delaktiga i har tillgången till rätt kompetens varit en avgörande faktor för flera bolag, bland annat för Ragnars Inredningar och Eldon Installation som valde att flytta till Nässjö, säger Claes Johansson.

Ovan tabell är hämtad från Svenskt Näringslivs hemsida. Tabellen visar Nässjö kommuns placering i olika frågor från företagarenkäten.

Andra områden som klättrar i rankingen är:

  • Service och bemötande
  • Det sammanfattande omdömet av företagsklimatet
  • Kommunpolitikernas attityder till företagande

Områden som istället får sämre placering i rankingen är:

  • Mobilnät och bredband
  • Vägnät, tåg- och flyg
  • Tjänstemäns attityder till företagande

– Varje dag har vi ett mål för ögonen: att skapa en expansiv kommun med ett fantastiskt näringslivsklimat. För att nå vår vision är vi övertygande om att ett nära samarbete mellan företag, kommun, utbildningsaktörer och andra organisationer, är nyckeln till ett starkt klimat. Därför jobbar vi utifrån en modell där företag och kommun sitter i samma båt och bygger tillväxt tillsammans. Resultatet av den här undersökningen kommer vi ta med oss i vårt fortsatta arbete framåt, avslutar Claes Johansson.

>> Läs mer om rankingen på Svenskt Näringslivs hemsida