Maysa Sousa ger hållbara råd för en sund livsstil

3 min läsning Publicerad 21 februari 2022

Nässjö har blivit en dietist rikare. Maysa Sousa från São Paulo i Brasilien har en PhD inom näringslära och hjälper såväl vardagsmotionärer som elitidrottare till en sundare livsstil. Nu har hon startat en verksamhet i Nässjö.

Maysa Sousa.

Maysa Konsult i Näringslära är en nystartad verksamhet i Nässjö, med siktet inställt på att hjälpa människor till hållbara livsstilsförändringar. Maysa Sousa, doktor i näringslära och dietist, har flyttat hit från São Paulo i Brasilien på grund av kärleken. Hon har utfört en del av sin forskning på elitidrottare på Århus Universitet i Danmark och har sedan dess samarbetat med universitet i Danmark och Färöarna. Maysa är gift med en svensk golfälskare och flyttade hit 2021 för att vara närmare familjen, med en tro på goda arbetsmöjligheter. Nu tar hon sig an svenska klienter.

– Jag gillar hur den här staden fungerar, satsningarna på utbildning och sport och själva livsstilen här. Jag tycker att det är fantastiskt att det finns en konstutställning i stadsbiblioteket, säger hon.

Individuell anpassning

I en tid när olika dieter trendar, menar Maysa att ingen diet passar för alla – varför en individuell anpassning krävs.

– Jag har specialiserat mig inom behandling av endokrina sjukdomar och hur träning och kost kan hjälpa till att hantera dessa sjukdomar och bidra till en bättre livskvalitet. När en kund kommer till mig, utvärderar jag deras livsstil, hälsa och deras kostpreferenser, ställer frågor och tar ibland labbprover. Därefter lägger jag upp en handlingsplan för kost och träning, säger Maysa.

Maysa Sousa är inte typen som sparkar in dörren på fester och ber folk ställa ner chipsskålen, nej, ingen mat är fel att äta då och då. Den svenska fikakulturen, till exempel, har hon stor respekt för. Diet handlar om helheten, vad man äter – och inte äter – på regelbunden basis. Den som någon gång hoppat på en diet (som LCHF eller periodisk fasta) för att ge upp efter två veckor, vet hur svårt det kan vara.

– Ibland passar en diet, ibland inte. Lågt kolhydratintag fungerar för vissa, men för andra fungerar det inte alls. Man måste hitta något som håller över tid, säger hon.

Hitta något man tycker är roligt

Detsamma gäller träning. Att motvilligt gå till gymmet för att utföra övningar man tycker är tråkiga är inte ett sätt som fungerar i längden, menar Maysa, som ser att det finns oändliga möjligheter i Sverige att hålla sig aktiv.

– Jag hade ett antal klienter i São Paulo som hade problem med fetma och hade blivit rekommenderade promenader, men de tyckte att det var så tråkigt att de hade svårt att bli motiverade. Den sociala aspekten var viktig för dem, så därför körde jag igång en grupp som fick springa intervaller i grupp. De tappade massor av vikt och förbättrade sin livsstil jättemycket och kunde minska ner på blodtrycksmedicin och medicin mot hög kolesterol, bland annat. Jag blev så fascinerad att jag senare startade en interventionsstudie på universitetet i São Paolo. Målet var att utvärdera effekten av diet i kombination med rekreationsfotboll på diabetes. De positiva effekterna på viktminskning, sjukdomshantering och generella hälsoförbättringar, resulterade i publiceringar i viktiga vetenskapliga tidskrifter, säger hon.

Att förbättra sin livsstil ska alltså vara roligt för att det ska fungera, något som Maysa återkommer till gång på gång.