Jimmy Runbom tar hem Jönköpings län SKAPA-pris

2 min läsning Publicerad 30 september 2022

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris som ska ge möjlighet för uppfinnare att utveckla sina idéer. Skapa-stiftelsen bildades i minne av Alfred Nobel år 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Varje år delas priset ut till en vinnare i varje län, som blivit utsedd av jury. Vinnaren i varje län nomineras då automatiskt till den nationella finalen, som genomförs i november detta år.

Årets vinnare av Jönköpings läns SKAPA-pris är Nässjöbon Jimmy Runbom, ägare av Meglio of Sweden. Första gången Nässjö blir tilldelad priset!

Jimmy Runbom efter att ha tagit emot priset.

Jimmy arbetar även som bygglovsingenjör på Nässjö Kommun. Under 2018 började han irritera sig på att trösklar inte följde de svenska byggkraven på tillgänglighet och tänkte ”hur svårt ska det vara?”.

Där och då föddes idén om att skapa en tröskel som sjunker ner när något dras över tröskeln. En idé som saknas inom allt från industri till bostäder. Tröskeln är en permanent lösning, gentemot de tidigare lösningarna som finns. Den gör det alltså lättare att åka över tröskeln med exempelvis en rullstol eller andra hjälpmedel. Till och med robotdammsugaren kan nu ta sig till alla utrymmen utan problem.

En ritning av hans innovation– tröskeln Flixa.

Vid prisutdelningen gav Jimmy ett tacktal:

– En bekräftelse som SKAPA-priset är svårslagen. Det är inte ett stort pris bara för mig och för produkten, utan jag ser det här som ett stort pris för de människor som har en begränsad vardag på grund av olika tillgänglighetshinder. Att starta företag har jag märkt är lätt, men att ta fram en produkt som ingen kan relatera till – någonting helt nytt – är svårt. Hade det inte varit för Almi, Science Park och Nässjö näringsliv så hade jag nog inte stått här idag. Tusen tack till er!

Landshövding Helena Jonsson överger priset och läser upp motiveringen.

Juryns motivering

”Uppfinnaren har genom sitt tidigare arbete sett problemet och dess konsekvenser från flera håll. Med stort hjärta och engagemang har han åtagit sig uppgiften att hitta en lösning åt en redan, i många fall, förbisedd målgrupp. Trots strikta regler och byggnormer löses inte tillgängligheten idag på ett tillfredställande sätt. Vinnarens uppfinning gör just detta, utan att ge avkall på andra byggtekniska krav gällande exempelvis brand, fukt och buller. Uppfinningen gör stor skillnad för den enskilde individen och ökar livskvalitén och tillgängligheten. Genom en enkel och smart konstruktion som ger en rimlig kostnad, löses ett problem som finns världen över. Därmed har produkten potential att göra skillnad inte bara i Sverige utan även globalt.”

Efter prisutdelningen bjöds det på tårta och kaffe.

Tre priser till Nässjö på ett års tid

Sannolikheten att Nässjö blir tilldelade tre priser på ett års tid kändes näst intill omöjlig – men, nu har det hänt!

  • Jönköpings Synas Tillväxtpris, hösten 2021
  • Sveriges Näringslivsutvecklare, våren 2022
  • Jönköpings län SKAPA-pris, hösten 2022