Full fart för Nässjö Byggnadsplåt – får flera förfrågningar om dagen

2 min läsning Publicerad 10 oktober 2019

För fem år sedan gick Jonas Olsson och Joel Knutsson vår Starta eget-kurs. Idag driver de tillsammans Nässjö Byggnadsplåt AB, och affärerna går strålande. ”Vi har aldrig ångrat att vi startade eget”, säger Jonas och Joel.

Joel Knutsson på Nässjö Byggnadsplåt
Jonas Olsson på Nässjö Byggnadsplåt
Joel Knutsson och Jonas Olsson på Nässjö Byggnadsplåt

Jonas Olsson och Joel Knutsson jobbade tillsammans när tankarna på att starta eget företag först dök upp.

– Vi fungerar bra ihop och vi kände att vi ville prova på att stå på egna ben, berättar de.

De beslutade sig för att gå vår Starta eget-kurs på Träcentrum under 2014.

– Det är mycket som är nytt när man ska starta företag, och det är skönt att få ett tillfälle att ställa alla frågor man har. Jag minns att vi var väldigt nöjda med utbildningen, säger Jonas.

– En sak som vi bestämde oss för nästan direkt var att ta hjälp med bokföringen och ekonomin. Vi är bra på byggnadsplåt och man ska göra det man är bäst på, säger Jonas.

Hyrde lokaler i Nässjö Industriby

Till en början fanns Nässjö Byggnadsplåt i Nässjö Industriby, som ägs och förvaltas av Nässjö kommun med stöd från oss på Nässjö Näringsliv. I byn hyr man “moduler”, så man smidigt kan utöka sin yta om det skulle behövas.

– Det är ett bra sätt att komma igång med sin verksamhet. Man får reducerad hyra och så höjs den stegvis under fyra år. Vi började med en “modul” på 140 kvadratmeter, men fick ganska snabbt utöka, berättar Joel.

Företaget tog ett banklån och köpte in en maskinpark av begagnade maskiner.

– Vi fick själva gå i borgen för lånet. Tanken var att betala av det på fem år, men redan efter ett år så gjorde vi den sista avbetalningen. De blev nog lite snopna på banken, säger de med ett skratt.

För ca ett år sedan köpte Nässjö Byggnadsplåt en egen fastighet på Tryckerigatan.

– Vi rev ut allt och anpassade lokalerna efter våra behov, säger Jonas. Idag har vi 600 kvadratmeter kontor och verkstad. Vi har också 5000 kvadratmeter utomhusyta, som vi hyr ut delar av, fortsätter han.

Full fart på verksamheten

Nässjö byggnadsplåt är idag fyra anställda plus en inhyrd, och det är minst sagt full fart på verksamheten.

– Vi får tacka nej till en hel del jobb för vi hinner inte räkna på allt, berättar Jonas. Jag får väldigt många samtal om dagen. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan, men det skulle vara omöjligt för oss att ta alla jobb vi blir erbjudna utan att bli fler och just nu finns det i stort sett inga plåtslagare att få tag på, fortsätter han.

Avslutningsvis, har ni något tips till de som funderar på att starta eget företag?

– Man får inte var rädd för att jobba om man vill lyckas. Har man viljan så kommer det att gå bra, avslutar de.