En svenskboost för medarbetare

2 min läsning Publicerad 8 november 2022

2018 startade Jacob Sundberg ett företag, Slovami AB. Genom det företaget skapade han för ett par år sedan ett språkmaterial för människor som vill förbättra sin svenska. Idag används språkkursen Swedish4Real av studenter i över 50 länder.

Jacob Sundberg, Slovami AB. bild tagen av Marta Andersson.

Företaget Slovami AB driver han under en dag i veckan, där fokus är kreativt skapande med det svenska språket (ibland skriver han för Nässjö Näringsliv AB). Det är ett litet företag där Jacob är den enda anställda och bedrivs vid sidan om hans anställning på ett annat företag.

Integration för att lära sig språk

Bakgrunden till att Swedish4real kom till är att Jacob är en ”språknörd” och gillar att lära sig nya språk. När han försökt lära sig har han märkt att det är svårt att hitta bra material för att lära sig mer djupgående. Parallellt med detta har han tänkt på integration och hur mycket det hör ihop med språket.

Efter ett par hundra timmar av arbete under ett halvårs tid (dock inte på heltid) har han kommit fram till en färdig tjänst:

– Det som ofta saknas är egentligen inte tillgång till utbildning utan tillgång till personer att prata svenska med. Det jag har skapat är ett material som simulerar konversationer, där man lär sig av kontexten. Det är precis den sorts innehåll som jag skulle vilja ha tillgång till när jag studerar språk. Många som har läst SFI kan svenska i teorin, men är obekväma att prata eftersom man inte har exponerats tillräckligt mycket för språket. SFI är jättebra, men utöver det behöver man försätta sig i situationer där man för samtal på svenska, säger Jacob.

Högst rankad

Kursen har fått ett bra mottagande av deltagare världen över som vill lära sig svenska. I skrivande stund har människor i 52 länder tagit sig an kursen på lärplattformen Udemy. Av samtliga svenskkurser på Udemy är den högst rankad.

– Det är roligt att kursen har tagits emot så väl. Det finns en hel del språkkurser där, och ganska många svenska, så att den är högst rankad där betyder väl att folk tycker att den funkar. Att det är människor som sitter i 52 länder och vill lära sig svenska är obegripligt, säger han.

Ett hjälpmedel för företagare

Många företag i Nässjö kommun har på senare år anställt utlandsfödda människor och därigenom gjort ovärderliga insatser för integrationen. I många fall lär man sig svenska helt enkelt genom att arbeta, men i vissa fall kan det krävas mer riktade insatser, menar Jacob. Med Svenska för medarbetare hoppas han att företagare ska se värdet i att hjälpa sina anställda med språket, även utanför arbetet.

– Ingen kan lära dig ett språk, det måste du göra själv. Det handlar om hur motiverad man är att lära sig. Om man bestämmer sig för att lägga en halvtimme om dagen på att förbättra sin svenska så finns det inga hinder. Där hoppas jag att Svenska för medarbetare kan vara en viktig pusselbit, avslutar Jacob Sundberg.