Eldon fyller 100 år

3 min läsning Publicerad 10 november 2022

Eldon fyller 100 år och är därmed ett av Nässjös äldsta företag. Deras första produkt var en spisdosa och därifrån gick dem till att ha ett stort och brett utbud inom el-installationsmaterial.

Jonas Sandqvist, vd för Eldon Installation AB, med deras laddbox bredvid sig.

Eldon Istallation producerar idag laddboxar och elfördelningscentraler. Så mycket som möjligt görs av återvunnen plåt för en mer hållbar produkt, både för klimatet och livslängden på produkten.

Eldon Installation AB ingår sedan 2017 i Simonsongruppen, ett familjeföretag från Jönköping. Koncernen består av ungefär 15 företag, bland annat HT Ställverk som Eldon Installation idag delar lokaler med på Petter Jönsons Väg.

Mixade kompetenser och åldrar

Eldon Installation har anställt fem nya medarbetare under det senaste halvåret och är därmed 28 medarbetare. Eldon Installation växer kraftigt och har blivit fler medarbetare för att kunna täcka efterfrågan.

Personalen hos Eldon Installation är mixad i både kompetens och ålder. Vi har medarbetare som har arbetat på Eldon i 43 år, samt nya medarbetare som är nyexaminerade från gymnasiet. De har två stående praktikplatser till Brinellgymnasiets elever, där många har gått vidare till sommarjobb och även till en tillsvidareanställning. En blandad kompott av erfarenhet och nytänkande, den bästa mixen för bra produkter. 

Förankring som Nässjöföretag

En viktig punkt för företaget är att synas som ett Nässjö-företag. De har flyttat den större delen av deras produktion till Nässjö och målet är att kunna samla hela produktionen här. Eldon Installation är stolta att vara från Nässjö, och påvisar det ständigt i deras kommunikation.

– Vi visar alltid upp Nässjö. Det står ”Made in Nässjö” i många av våra kataloger och på vår demobuss som åker över stora delar av Sverige i, säger Jonas Sandqvist, vd för Eldon Istallation.

Laddstolpar har tagit fart

Redan under 2013/14 gjorde Eldon sin första laddstolpe för elbilar, men intresset var svalt. Det fanns inte en marknad för laddstolpar vid den tiden. 2020 utvecklade de en nyare och smartare laddstolpe som har tagit rejäl fart:

– Vi säljer så mycket att vi knappt hänger med nu, säger Jonas.

Enligt Jonas har försäljningen ökat med 30 % och berättar att det är tack vare just laddinfrastrukturen. Inför nästa år, som kan vara ett jobbigt år för många branscher, är Eldon Installation inte allt för oroliga.

– Laddinfrastrukturen kommer växa trots svåra tider. Om man köper ny bil är det ofta el- eller hybridbil, så laddboxarna kommer behövas ändå. Vi räknar därför med att växa även under 2023, berättar Jonas.

Produktutveckling i fokus

Produktutveckling har alltid varit o fokus på Eldon, även för 100 år sedan. Produktutbudet anpassas ständigt mot marknaden och förfinas för varje dag. De söker just nu en till produktutvecklare för att täcka efterfrågan på nyheter till marknaden. De strävar efter att ha den bästa produkten på marknaden, vilket är viktigt för företaget.

– Vi är inte billigast på marknaden, men vi levererar högsta kvalité, säger Jonas.

Hur har Eldon klarat 100 år?

Att fira en hundraårig födelsedag är stort. Vi frågade därför Jonas varför han tror att de har lyckats hålla företaget vid liv i hela 100 år.

– Det har alltid funnits en bra entreprenörsanda, vi lyssnar på vad marknaden behöver och gör våra produkter därefter. Det är en hög kvalité på våra produkter. Framför allt har vi en öppen attityd och en platt organisation inom företaget, allas idéer tillvaratas, avslutar Jonas.

Stort grattis till 100 år Eldon!