Thimons omfattande renovering är klar

3 min läsning Publicerad 28 maj 2021

Pandemin har slagit hårt mot Thimons konditori, vilket ställde dem inför ett val: att satsa eller att ”lägga sig ner och dö”. Det blev det förstnämnda. Nu har Thimons invigt sina helrenoverade lokaler och har stora planer för hösten.

Markus Ekelund, ägare och konditor för Thimons.
Konditoriet, som ligger i Nässjö, har numera en industriell stil.
Konditoriet har dessutom ett helt unikt inslag – en graffittivägg skapad av Dregen.

Tankarna på renovering fanns redan innan pandemin, att renovera och anpassa konditoriets inredning till 2020-talet. Sedan kom viruset och ställde allting på ända.  

– Antingen måste vi satsa eller så får vi lägga oss ner och dö, det var så vi resonerade. Och vi bestämde oss för att satsa. Vi har haft många bra år bakom oss och skissandet på renoveringen hade påbörjats så det var bara att fortsätta, säger Markus Ekelund, ägare och konditor. 

Två miljoner kronor landar investeringen på. En del har menat att Markus inte är riktigt klok, eftersom lokalerna på intet sätt varit ofräscha. Varför laga något som inte är trasigt?
 
– Men om det är ofräscht så har man väntat för länge, tycker jag. Egentligen bör man förändra butiken vart fjärde eller vart femte år, och nu var det tio år sedan vi gjorde ett större ingrepp, säger Markus. 

Anlitad för att genomföra den fullständiga renoveringen är Grankvist Snickeri, en enmansfirma med Viktor Grankvist vid rodret. Markus är mycket nöjd med resultatet.

– Viktor kör på tills han är klar, jag är jättenöjd.

Graffittivägg av Dregen

Ledordet för renoveringen är industriell elegans, delvis inspirerat av Nässjös platsvarumärke som har en råare framtoning än det klassiskt småländska röda-hus-med-vita-knutar-idealet. 

– Då var tanken att jag ville ha någon graffittivägg så jag efterlyste på min Instagram om någon kände någon som sysslade med graffitti, varpå någon skrev att Dregen sysslade med det när han var ung. Då mailade jag Dregen som sa ”ja för fan”. Han har fått helt fria händer, säger Markus. 

Resultatet är en vägg fylld av handskrivna fikarelaterade ord direkt ur Dregens huvud. Känslan i lokalen är helt annorlunda. Takhöjden har höjts med en och en halv meter och lokalytan har blivit något större. Det känns betydligt rymligare och dessutom med en, ja, industriell elegans. 

– Sedan har vi tankar i framtiden på att ha öl- och vinservering också, när saker och ting börjar lätta. Vi har i alla fall förberett för det.

De firar hundra år

Något som Markus Ekelund själv inte ens visste, och som kom till hans kännedom via sociala media, var att Thimons i år fyller hundra år. Det kommer att uppmärksammas under hösten och Markus har anlitat en person som har i uppgift att forska i konditoriets historia, vilket kommer att resultera i någon form av tidslinje och foton.

– Det var en av de saker som avgjorde att vi skulle satsa, att jag fick reda på att vi firar hundra år i år. Vi kan inte ha något jubileum just nu, men på hösten hoppas vi kunna göra något, säger han.

Thimons konditori har haft ett mycket tungt år bakom sig, men står nu redo att gasa sig ur kurvan. Pandemin håller på att brottas ner och folk har sannolikt ett uppdämt behov av att gå ut och socialisera igen. 

– Vi hoppas det. Vi tror att det kommer att vända nu, avslutar Markus Ekelund.