Storpublik när Sandahls och Nässjö Kombiterminal bjöd på torsdags-Formel 1 

2 min läsning Publicerad 2 november 2023

Publiktrycket var stort när Sandahlsbolagen och Nässjö Näringsliv bjöd in till en actionfylld eftermiddag på Nässjö Kombiterminal. Kunder och branschfolk fick chansen att följa ett tåganlöp live med omlastning i bästa Formel 1-stil.

 • data-srcset

  Mikael Ingesson(till höger), VD för Sandahls Logistik, tar emot en reflexväst. Det är viktigt att vara synlig på terminalen!

 • data-srcset

  Robin Johansson från Ancotrans, tillsammans med Peter Johansson från Nässjö Näringsliv.

 • data-srcset

  Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson i samspråk med logistikproffsen på Pantos Logistics.

  +8
 • data-srcset

  Per Gustavsson, försäljningschef på Sandahls Logistik, berättade om hur Nässjö Kombiterminal synkar med verksamhetens rutter från norr till söder.

 • data-srcset

  Mattias Östergren, verksamhetschef på Nässjö Kombiterminal.

 • data-srcset

  Äpplet trillar inte långt från trädet. Robin Eriksson jobbar på Nässjö Kombiterminal och sonen Nicolai 2,5 år är lika logistikintresserad.

 • data-srcset
 • data-srcset
 • data-srcset

  Flera truckar stod redo vid terminalen och var snabba på att lasta av tåget när det hade anlänt.

 • data-srcset

  Här svävar imponerande 45 ton i luften.

 • data-srcset

  Besökarna fick även en titt på Procabs nya ellastbilar.

 • Ett 70-tal besökare kom till Nässjö kombiterminal den 26 oktober för att se verksamheten in-action.

Den har jämförts med en Formel1-depå. Nässjö Kombiterminal är ett högeffektivt pit stop som servar de stora logistikstallen. Kombiterminalen är en del av den så kallade Europakorridoren. Från Nässjö går dagliga tågpendlar  norrut till kombiterminalerna i Luleå och Umeå, västerut till Göteborgs hamn samt söderut till Duisburg i Tyskland som har hela Europa som upptagningsområde. 

Logistikspecialisten Sandahlsbolagen är en av de aktörer som använder Nässjö Kombiterminal som strategisk knutpunkt för att skapa mervärden åt kunderna. Transporterna går med egna tåg, som opereras av Sandahlsföretaget Real Rail Sweden. I Nässjö lastas godset om för vidare regional transport med lastbilar som drivs på biogas eller el. På kombiterminalen har man även möjlighet att erbjuda kunderna mellanlagring.

Stora klimatfördelar

Men det är få som har sett hur det går till i praktiken, och därför bjöd Sandahls tillsammans med Nässjö kombiterminal och Nässjö Näringsliv in till en eftermiddag i händelsernas centrum. 

– Vi vill ju att flera ska kunna ta del av våra hållbara lösningar med tåg och fordon som går på förnybara bränslen. Därför ville vi ge både befintliga och potentiella kunder den här möjligheten, förklarade Mikael Ingesson som är VD för Sandahls Logistik. 

Det handlar förstås om att få bort onödiga transporter från vägarna. Med tåget kan man transportera lika många enheter som 20 lastbilar med släp. Med pågående investeringar i fler eldrivna lastbilar har man satt målet att köra helt utan diesel i tankarna 2025.

Eventet lockade ett 70-tal anmälda och en av de kunder som fanns på plats var Denis Aliskovic från byggplåtspecialisten Plannja. Han var mycket nöjd med upplägget.

– Hittills har vi reducerat våra koldioxidutsläpp med 69 procent genom det här samarbetet.

45 ton i luften

När Sandahls tåg anlöpte Nässjö kombiterminal stod inte mindre än tre så kallade reach stackers redo att lossa containrarna från tågen. Maskinerna, som väger 90 ton styck, klarar utan problem att lyfta en container på 45 ton och det var ett mäktigt skådespel att se maskinerna dansa runt innanför avspärrningarna. 

För Mattias Östergren, som är verksamhetschef på Nässjö Kombiterminal ,var eventet väl investerad tid.

– Det är otroligt roligt att kunna visa att det verkligen går att köra miljövänliga transporter effektivt med kvalitet. Att hantera stora volymer snabbt på ett klimatvänligt sätt är inte så jobbigt och svårt. Vi är verkligen stolta över att Nässjö har blivit en sådan knutpunkt och att så många är intresserade av det vi gör!