Skola och arbetsliv samverkar i nysatsning 

2 min läsning Publicerad 22 maj 2023

Via den beprövade modellen SKAL inleder Nässjö kommun en samverkan mellan grundskolan och näringslivet, för att motivera elever och trygga framtida kompetensförsörjning.  

Rosenholmsskolans rektor Johan Wirzén och grundskolechef Helena Petersson.  
Representanter från skolan och företag träffades på Rosenholmsskolan i Forserum för att starta upp SKAL-projektet.  
Helena Petersson, grundskolechef i Nässjö kommun, håller samman projektet.  
FSG:s vd Jimmy Ström i samtal med lärare om hur man bäst lägger upp samarbetet skola-näringsliv. 

”Vad har jag för nytta av det här?” Det är en fråga som de flesta elever någon gång ställt sig när de suttit i skolbänken. Kommunens satsning på SKAL – Skola och Arbetsliv – ska ge elever en personlig relation till arbetsgivare i kommunen och hjälpa dem se hur skolans kunskaper har en direkt koppling till arbetslivet. I ett initialt skede involveras Rosenholmsskolan i Forserum, samt Brinells högstadium, som tillsammans med fem arbetsgivare jobbar fram en modell som ska passa för samtliga skolor i kommunen. I Nässjö är ITAB och Nevotex representerade, medan Forserum Safety Glass, Ragnars Inredningar och Svenska Kyrkan engagerar sig i Forserum. Samarbetet involverar bland annat studiebesök.
 
– Våra grundare kommer alla från Forserum, vi tycker det är viktigt att värna om vårt samhälle och att visa på möjligheterna som finns i vår bransch. Hade jag haft vägledningen genom projektet SKAL:s vision så tror jag att jag hade valt en annan väg i val av riktningen på gymnasiet och haft en ännu större förståelse för varför grundskolan är så viktig, säger Jimmy Ström, VD för Forserum Safety Glass.  

Bro mellan skola och arbetsliv 

Under en förmiddag träffade företagarna i Forserum representanter från Rosenholmsskolan för att diskutera hur samarbetet kan ge bästa möjliga effekt för såväl företagen som för eleverna. Johan Wirzén är rektor på Rosenholmsskolan och ser stor potential i samarbetet.

– Vi har ett problem med att skolan blir alldeles för teoretisk. Jag tycker att det har blivit en för lång distans mellan arbetsliv och skola och då är den här möjligheten fantastisk, att få vara med och bygga de här broarna. Det vi håller på med i skolan är absolut grunderna i vilket jobb du än ska ha, säger han.

Göra ungdomar anställningsbara 

Helena Petersson är grundskolechef i Nässjö kommun och ansvarar för att driva SKAL. Hon tycker det är viktigt att barn lär sig att det är norm att gå till jobbet.  

– Vi har en hög ungdomsarbetslöshet och vi tänker att detta är ett sätt att få eleverna att lättare förstå var man har en plats i framtiden. Jag hoppas att företagen kan se hur ungdomar tänker idag och hur man ska locka ungdomar till branscherna. Det handlar om att skapa en nyfikenhet så att de får motivation och väljer yrken där det finns ett behov, säger hon.

SKAL är en modell som används i flera kommuner runtom i landet. Det var Varberg som tog fram konceptet och har inspirerat och hjälpt Nässjö och andra kommuner att komma igång.

– Det måste vara en win-win från båda håll. Vi vill att våra ungdomar ska bli anställningsbara – och normen är att man går till jobbet, avslutar Helena Petersson.