QPC får Nässjös mångfaldspris 2023

3 min läsning Publicerad 15 juni 2023

Man behöver inte vara stor för att göra skillnad. På Quality Powder Coating tycker man att alla förtjänar en chans och har genom åren hjälpt många personer in i arbetslivet. Nu får företaget Nässjös mångfaldspris 2023.

Quality Powder Coating består av ett sammansvetsat gäng på 20 personer som tillsammans representerar sju olika nationaliteter. 
Neven Tankosiç kom från Serbien 2001 och fick praktik på QPC. ”Vi var åtta personer som fick praktik då. Jag kunde väldigt lite svenska men lärde mig mycket här på jobbet. Efter ett tag fick jag fast anställning”, berättar Neven som idag kör truck och ansvarar för lagret. 
Detaljer på väg in i lackboxen under överinseende av Imad Alakkad och kollegan Mahmod. 
Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson, Lars Gerhardsson från LGBT-Group, Tommy Gustafsson från Nässjö Lärcenter, Erik Nygårds från Nässjö Näringsliv och kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg. Lars Gerhardsson är ägare och mycket glad över QPCs utmärkelse: ”Tobias och hans gäng känner verkligen för den här frågan och har gjort ett jättebra jobb. Att få personer med olika bakgrund och förmågor att samarbeta på det här sättet kräver ett bra ledarskap.”

Priset delas ut av kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg tillsammans med Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson, affärsutvecklare Erik Nygårds och Tommy Gustafsson från Nässjö Lärcenter. 

– QPC visar att man med en stark företagskultur och en aktiv ledning kan skapa en inkluderande miljö även om man inte har det stora företagets administrativa muskler, kommenterar Tommy Gustafsson. 

”Sitter i väggarna”

Quality Powder Coating är precis som det låter: ett företag specialiserat på pulverlackering. Erbjudandet till kunderna inkluderar också olika typer av helhetslösningar med montering, lagerhantering och direktleveranser. Företaget ingår i LGBT-Group och har i dag 16 fast anställda medarbetare. Flera av dem har börjat sin karriär med olika typer av praktik eller arbetsträning för att sedan få fast jobb. 

– Det har inte varit så mycket strategi från vår sida, utan har kommit naturligt. Vi söker sällan folk utan har vårt kontaktnät i första hand. Träffar vi då en person som vi tror på så får de chansen, berättar Tobias Assarsson som är marknadsansvarig på QPC.

De senaste åren har integrations- och likabehandlingsarbetet på företaget organiserats på ett mer uttalat sätt, dels genom ett samarbete med Fideli Formas dagliga verksamhet och dels genom samverkan med Nässjö kommun och Arbetsförmedlingen. Hos QPC får personer som är nya i Sverige, som har funktionsvariationer eller som på grund av andra utmaningar står utanför arbetsmarknaden möjlighet att göra praktik. 

– Vårt övergripande mål är att vi vill erbjuda möjligheten till personlig utveckling. Hos oss får man chansen att ta det där första steget in på arbetsmarknaden och eventuellt även en fast anställning hos oss. Ibland leder det till att man bestämmer sig för att börja studera. Det handlar alltså inte bara om vår kompetensförsörjning, utan det ska kännas rätt för båda. 

Sju olika nationaliteter

För tillfället har man fyra personer som praktiserar i verksamheten och produktionsledare Tomislav Jakesevic är odelat positiv till upplägget. 

– Det är fantastiskt att få se människor utvecklas – en del kan inte språket alls när de kommer till oss, förklarar Tomislav som efter lite räknande kommer fram till att de 20 medarbetarna representerar sju olika nationaliteter:

– Förutom det självklara att det underlättar för oss att få jobbet gjort, och på sikt även kan bidra med ny kompetens i företaget, så betyder det mycket för vår företagskultur. Alla är positiva och glada, vi tycker alla att det är kul att ha människor från olika kulturer och med olika förmågor runt oss.

En bra matchning

Kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg konstaterade att QPCs sätt att jobba är vinn-vinn för alla.

– Att kunna matcha dem som står utanför arbetsmarknaden med företag som behöver kompetens är oerhört viktigt för en kommun. Det är många kommuner och företag som kämpar med arbetslöshet och kompetensbrist och QPC är ett utmärkt exempel på det goda samarbete som vi har här i Nässjö. 

Juryns motivering

QPC arbetar målmedvetet för en kostnadseffektiv och miljömässig process som möter kundens krav på funktion och finish. QPC betonar vikten av att se medarbetarna som en tillgång. Arbetslaget utgörs av olika nationaliteter, kulturell bakgrund, kön och ålder. Relationen mellan QPC och medarbetarna präglas av ömsesidig respekt och jämställdhet. Genom ett utvecklat samarbete med Nässjö kommun och Arbetsförmedlingen omkring människor med olika funktionsvariationer och unga vuxna i utanförskap, så har QPC blivit en viktig arbetsplats för personlig utveckling och inkludering. Ledningens tillämpning av ett sunt ledarskap, där kreativitet och idéer hos medarbetarna tas tillvara, kvalificerar QPC till mångfaldspriset 2023.