Fräscht asiatiskt när Matlyckan nyöppnar

2 min läsning Publicerad 19 juni 2023

Vietnamesiskt och kinesiskt står i centrum när Matlyckan har nypremiär den 20 juni. Krögarprofilen Phuong Phang är tillbaka bakom rodret och lovar fräsch, säsongsanpassad mat som gör både smaklökarna och klimatet glada.

Phuong Phang är tillbaka! ”Nya” Matlyckan kommer ett erbjuda traditionell vietnamesisk och kinesisk husmanskost som man äter den i hemmet, berättar Phuong.
Restaurangen har plats för ett stort antal sittande gäster och kommer förutom kvälls- och lunchservering även att erbjuda avhämtning och catering.
Inför nyöppningen har Matlyckan inretts med vietnamesiskt hantverk som också kommer att användas vid serveringen

Tänk dig en varm junikväll då det serveras krispiga vietnamesiska vårrullar med grönsaker och en smakrik dipp. Snabbspola sedan till en kulen kall vinterkväll då du värmer dig med en mustig asiatisk soppa. Kvällsmenyn på ”nya” Matlyckan kommer att vara i ständig förändring. I stället för en fast meny tänker Phuong variera rätterna med utgångspunkt i tillgängliga råvaror, årstid och väder.

– Det finns väldigt många fördelar med att jobba på det här sättet. Matlagningen blir mer kreativ, gästerna får möjlighet till nya smakupplevelser varje gång, samtidigt som det är god resurshushållning och bidrar till mindre klimatpåverkan, resonerar Phuong.  

Husmanskost och hantverk

Med utgångspunkt i det vietnamesiska och kinesiska köket kommer Phuong och hennes kollegor att skapa rätter inspirerade av traditionell husmanskost. Inte tre små rätter alltså?

– Nej det kommer att vara genuin, hälsosam och vällagad mat, sådan som vi själva äter hemma, berättar Phuong som också har nyinrett restaurangens buffédel med vietnamesiskt hantverk. 

Bland annat serveras maten på vackert flätade fat, till fröjd för både öga och gom. 

Nytt upplägg för lunchbuffé

Matlyckan kommer förutom kvällsservering också att erbjuda avhämtning, catering och lunchbuffé.

– Kocken kommer att lägga upp på tallriken åt våra lunchgäster – och självklart får man hämta mer om man tycker det är gott, ler Phong som hoppas att konceptet ska bli uppskattat. 

– Det blir en fräschare känsla när man får maten serverad och förhoppningsvis kan det också bidra till att minska matsvinnet.

Matlyckan öppnar imorgon den 20 juni klockan 11.00.