Prisade urmakaren: ”Så väljer du rätt klocka”

3 min läsning Publicerad 26 oktober 2023

Årets Klockmaster-butik finns i Nässjö. Magnus Palm, urmakare i andra generationen, driver en klockbutik i tiden. ”Att köpa en klocka ska vara en upplevelse. Att matcha rätt kund med rätt klocka är det roligaste som finns.”

Ett välskyltat och upplyst skyltfönster gör mycket för shoppingupplevelsen, menar Magnus.
Mockberg är en av flera olika varumärken som finns i butiken. Ett svenskt varumärke som är väldigt populärt.

Att det är en vanlig, grå hösttisdag märks inte hos Klockmaster Palms Ur i Nässjö. Det plingar i dörren hela tiden. En kund behöver en ny klocka och går nöjd därifrån med ett fynd på handleden, efter bara fem minuter. En annan kund behöver hjälp med en reparation. Magnus lovar att återkomma om reservdelar. En tredje vill ha hjälp med ett batteribyte som Magnus fixar på studs. 

Trend och tradition

I Nässjö är det klassiska urmakeriet en del av stadens puls, och Magnus är glad att det är så.

– Ett släckt skyltfönster är ju tråkigt, säger Magnus som precis har skyltat om med nyheter. Klassiskt funktionella klockor och designur, som har handplockats till butiken.

Faktum är att urmakeriet på Storgatan har nästan lika många år på nacken som staden Nässjö. Butiken grundades 1888. Magnus pappa Arne tog över butiken 1962 och var med vid starten av Klockmaster-kedjan 1972. 

Efter ett helt liv i branschen har Magnus känsla för vad kunderna i Nässjö vill ha – och för vilka trender som väntar runt hörnet. Just nu är det bland annat smyckesur från Mockberg och Epoch, det senare grundat av profilerna bakom Sjöö-Sandström.

Guldklockan får renässans

Magnus gläds åt ”det svenska klockundret” och alla de nya svenska märken som har etablerats de senaste 20 åren. Att klockan som praktisk accessoar också har kommit tillbaka efter att tillfälligt ha blivit satt på undantag av smarta telefoner, tycker han förstås är kalas. 

– Klockor har i alla tider varit den ultimata gåvan och det är tydligare än någonsin. Jag skulle vilja påstå att sju av tio klockor som lämnar butiken är inslagna i paket. Även bland företag har guldklockan fått renässans, vilket jag tycker är jätteroligt.

De stunder som det inte finns kunder i butik ägnar urmakare Palm åt att serva och renovera kundernas klockor. I kluriga fall väljer kollegorna i Klockmaster-kedjan att skicka klockorna till Nässjö. 

”I ur och skur”

Annars är förstås reparationer en stor del av vardagen för Magnus Palm som är en erkänt skicklig urmakare. Faktum är att de andra butikerna i Klockmasterkedjan gärna skickar kundernas klockor till Nässjö för att få hjälp. Och det är just Magnus generositet gentemot kunder och kollegor, och hans engagemang som butiksägare, som har renderat honom utmärkelsen Årets Butik 2023. ”Med en stor portion ödmjukhet och kämparglöd driver du butiken i ur och skur, i medvind och i motvind. Du skruvar åt kollegor och klurar i stort och smått”, lyder motiveringen.  

– Klart man blir glad. Det är ju en bekräftelse på att kollegorna tycker att man är en viktig länk i kedjan, säger Magnus som tycker att det allra roligaste med jobbet är att matcha rätt kund med rätt klocka. 

Så väljer du klocka

– En klocka är en del av personligheten och ska väljas med omsorg. Den förstärker både din klädsel och din identitet. Om du är sportig är det fint med en klocka som speglar det och som dessutom tål lite tuffare tag Om du simmar eller dyker så ska klockan tåla det. Gillar du klassisk elegans så bör klockan matcha din klädsel. Utgå från vad du själv gillar, tipsar Magnus som också tycker att man ska tillåta sig att tänka lite praktiskt. 

– Har du inte tiden att dra din klocka så är det inget fel på en batteriklocka, det är precis lika fint som en mekanisk.

Vilken klocka bär du själv?

– En Seiko i en klassisk, mekanisk, halvnördig modell.