Noras Kök & Bageri gör succé i Forserum

3 min läsning Publicerad 23 november 2023

Noras Kök & Bageri är Forserums nya mötesplats som lockar fikasugna i alla åldrar. Här har Nora Merza förverkligat sin dröm om ett hembageri. Storsäljaren? Forserumslimpa förstås!

Noras Kök & Bageri håller öppet på fredagar och lördagar. Måndag till torsdag jobbar Nora som apotekschef i Jönköping.
Bakning och matlagning har alltid varit en viktig del av Noras liv, hon är mer eller mindre uppväxt i sin farmors kök.
Säsongens bullar innehåller förstås saffran.

När tidigare Evelinas Kök i Forserum blev till salu tänkte Nora ”Inte ska väl jag…?”. ”Klart du ska!” sa maken Sarmad och så blev det. I somras tog Nora över verksamheten och driver nu ”Noras Kök & Bageri” i det vackra gamla trähuset mitt emot stationen.

Viktigt att handla lokalt

– Jag har lagat mat och bakat i hela mitt liv. När jag växte upp hängde jag jämt i farmors kök. Det här är en viktig del av min identitet, berättar Nora som flyttade med familjen till Forserum för ett par år sedan.

Hon har snabbt blivit känd bland Forserumsborna som den mat- och bakglada grannen som alltid har tid och ett ord över för alla. Maken Sarmad Yousif driver ortens taxirörelse och tillsammans är de ett dynamiskt entreprenörspar som brinner för det lokala näringslivet. 

– Det är otroligt roligt att få driva ett företag som kan gynna samhället där vi bor. Vi försöker själva alltid att handla produkter och tjänster lokalt. Det är ett tankesätt som vi också måste hjälpas åt att föra över till våra barn. När vår generation går i pension är det viktigt att nästa vill ta över, så att Forserum fortsätter att var en plats där man vill bo och jobba, säger Nora bestämt. 

Lokalerna är inredda med Forserumsfoton från förr.
Forserumslimpan med en gnutta morot har snabbt blivit en storsäljare.

Inspirerat av Forserum

Att Nora Merza har många järn i elden är en underdrift. Fyra dagar i veckan jobbar hon som verksamhetschef för två apotek inne i Jönköping. Fredag och lördag bullar hon upp i bageriet med allehanda bröd och bakverk. Matiga mackor och pajer står också på menyn. Storsäljaren är Forserumslimpa med en mjuk smak av morot och som går åt som smör i solsken. Klassiska bullar och säsongens saffransbullar är också populära.

Dessutom har hon introducerat bakverk med koppling till sin egen vardag: piroger, mormors baklava, ”Abbekaka” som är grannsonens favoritkaka, Ceciles kladdkaka efter dottern och Lionels paj efter sonen.

– Jag gillar det personliga och detaljerade – gärna med en lokal förankring!

”Det bästa av två världar”

Konceptet fungerar. Företaget går bra och Nora har även kunnat ta in en timanställd för avlastning. Säga upp sig från apoteksjobbet finns dock inte på kartan.

– Nej, jag trivs med det här upplägget. Jag får det bästa av två världar och vi har hittat ett bra sätt att hjälpas åt i familjen. Jag och Sarmad växeldrar och avlastar varandra när det behövs.

Hemligheten heter planering.

– Jag lägger upp långsiktiga och kortsiktiga planer både för mitt liv som anställd och för mitt liv som företagare. Det fungerar alldeles utmärkt.