Nässjös nya delikatessbutik fixar färska skaldjur – och julbasar

3 min läsning Publicerad 30 november 2023

Nu är det full julrulle hos nya delikatessbutiken Jord, Hav & Smak på Sörängen. Dessutom drar Mimmi och Victor i gång en julbasar. ”Vi kör tredje helgen i advent och hoppas förstås att det ska bli en tradition.”

Vad händer när en kock och köksmästare som lagat sig runt hela världen möter en internationell konceptmakare på butikssidan? Jo de startar förstås en delikatessbutik på Sörängen i Nässjö! Mimmi Johansson och Viktor Moreau har precis fått julfint i lokalerna.
Mimmi och Viktor har handplockat delikatesser och produkter med kvalitet som annars kan vara svåra att hitta.

Handplockat, kvalitet och det där lilla extra… I Nässjös nya delikatessbutik på Sörängen har Mimmi Johansson och Victor Moureau samlat godsakerna som de själva uppskattar.

– Fokus kommer att ligga på fisk och skaldjur av högsta kvalitet. Men vi har också handplockat delikatesser som vi tycker mycket om och som vi vet kan vara svåra att få tag på i våra trakter, berättar Mimmi Johansson.

Oljor från Gridelli, färsk napolitansk pizzadeg från en tillverkare i Stockholm, goda ostar, konfektyrer och presenter till matglada är bara några av alla godsaker som trängs i hyllorna. 

– Fisken hämtar vi från Magnussons i Göteborg, en mindre leverantör som fortfarande styckar sin fisk manuellt. Sill har vi förstås en massa goda varianter av så här till jul och rörorna gör vi själva, berättar Victor Moureau som är utbildad kock med 20 års erfarenhet från Sverige och världen. Han har bland annat jobbat i Grythyttan, på Riche i Stockholm samt varit kökschef på kändisstället John’s Place i Karibien samt för Hommage på Söder i Stockholm. 

Det är också Viktor som kommer att ansvara för verksamhetens catering med de populära smörrebröden, räkmackor och buffé.

– Vi kommer också att lyssna in gästernas önskemål om till exempel trerätters eller skaldjurstallrikar som brukar vara populärt till fester och högtider, inte minst nu till nyår, säger Victor.  

Mimmi Johansson är Nässjötjejen som återvänt hem efter att ha jobbat internationellt med butiksutveckling.
I delikatessdisken trängs färsk fisk och skaldjur från en välrenommerad leverantör på Västkusten.

Från Dubai till Ormaryd

Historien om hur Mimmi och Victor blev med delikatessbutik i Nässjö börjar när Nässjötjejen Mimmi flyttade till Stockholm efter gymnasiet och började jobba på H&M. När hon fick möjligheten att vara med och bygga upp en ny butik i Dubai tvekade hon inte en sekund. Sammanlagt blev det sju år i Dubai där Mimmi arbetade som projektledare för butiksutveckling och expansion för olika retailkedjor, bland annat HM. Ansvaret omfattade cirka 400 butiker inom den så kallade Mena-regionen (Middle East and North Africa).

Väl hemma i Sverige igen blev längtan efter Småland för stor och Mimmi köpte huset i Ormaryd där hon och Victor bor. 2020 tog de över driften av Hotell Paradis i Eksjö kommun, och ända sedan dess har de lekt med tanken att expandera verksamheten.

– Hotellet kräver mycket uppmärksamhet under sommarmånaderna, men resten av året finns det tid över att utveckla vårt företagande, förklarar Mimmi.

Hon och Viktor hade flera olika verksamheter på span när ägaren till tidigare ”Smålandskräftan” på Sörängen i våras gick ut med att han ville sälja.

Kollegan Maria Bengtsson Nilsson hjälper till med den dagliga driften.

En smak av Småland

Under hösten har paret mjukstartat verksamheten som fått namnet Delikatessen Jord, Hav & Smak.

– Vår ambition är att det ska kännas att det är en smak av Småland. Vi kommer också att jobba mycket med det som är i säsong, det faller sig naturligt, säger Victor. 

I slutet av november var det invigning och nu satsar man vidare med en julbasar tredje helgen i december.

– Vi har samlat lokala producenter som sätter upp sina stånd utanför butiken. Förutom mat och delikatesser så kommer det även att finnas tvålar, ljus, kransar och annat vackert. Vår förhoppning är förstås att det ska bli en fin tradition, säger Mimmi.