Hultafors Group köper Telesteps – flyttar verksamhet till Nässjö

2 min läsning Publicerad 4 december 2023

Nu tar Hultaforskoncernen ett nytt steg(e) i utvecklingen. Efter förvärvet av Telesteps i Tranås väljer man att flytta verksamhet till Nässjö. Samtidigt bygger man ut lagret med 1 200 kvadratmeter.

Hultafors Groups tillverkning i Nässjö kännetecknas av hög automatisering i kombination med gediget hantverk. Just nu driver man flera olika investeringar i produktionsanläggningen, berättar Business Director Johan Fräjdin.
Från Telesteps i Tranås flyttar lager, kundtjänst och administration till Nässjö. 
Just nu byggs 1 200 kvadratmeter ny lageryta som ska stå klar i februari. Byggledare Ricky Nelson från Granflo Bygg meddelar att allt går enligt plan.

Nässjö kommun har länge varit ett svenskt centrum för tillverkning av stegar. Stegarna från Bodaforsverken var på sin tid ett av marknadens ledande varumärken, innan verksamheten förvärvades av Wibe AB på 1990-talet. Wibe hade tillverkningen i Mora, men fattade beslutet att fokusera på tillverkning i Nässjö, på grund av de logistiska fördelarna. 

2005 förvärvades varumärket av den snabbt växande Hultafors-koncernen som omfattar 16 varumärken inom proffsredskap, arbetskläder och skyddsutrustning. Tillsammans är man 1 800 medarbetare som omsatte 6,6 miljarder kronor under 2022. 

Breddar internationellt

I dag är Wibe Ladders Nordens ledande varumärke med ett komplett sortiment stegar, trappstegar och arbetsbockar för proffsanvändning. Produktionen sker vid den högautomatiserade anläggningen i Nässjö där man i dagsläget har ett 40-tal medarbetare. 

Och nu är det alltså dags att välkomna nästa starka varumärke i familjen, berättar Johan Fräjdin som är Business Director på Hultafors Group:

– Genom förvärvet av Telesteps kompletterar vi produktportföljen med ett mycket starkt, innovativt varumärke med internationell förankring.

Telesteps superkompakta och utdragbara stegar är en nischprodukt för proffsmarknaden som möjliggör hög mobilitet med yteffektivitet, till exempel i serviceyrken. 

– Telesteps är väl etablerat internationellt och här räknar vi med att varumärket Wibe Ladders ska kunna dra nytta av synergierna i försäljningsorganisationen, säger Johan Fräjdin.  

Med från Tranås till Nässjö följer lager, kundtjänst och administration. Sammanlagt handlar det om fem tjänster och alla medarbetare har erbjudits att flytta med till Nässjö. Telesteps befintliga produktion blir dock kvar hos en underleverantör i Fröseke i Uppvidinge kommun. 

Hållbart logistikläge

Parallellt pågår en rad olika investeringar i anläggningen i Nässjö. Det befintliga lagret byggs just nu ut med ytterligare 1 200 kvadratmeter samtidigt som man investerar i ytterligare automation.

– Vi har ett starkt hållbarhetsfokus och är väldigt stolta över att våra stegar produceras på plats här i Småland. I största möjliga utsträckning försöker vi också anlita lokala och regionala leverantörer för allt från aluminium till plåt- och plastdetaljer, säger Johan Fräjdin som betonar att Nässjös goda logistiska läge ytterligare motiverar investeringarna.

– I Nässjö har vi tillgång till hållbara, klimatvänliga och effektiva transportlösningar. Vi använder oss bland annat av tjänsterna vid Nässjö Kombiterminal samt Sandahlsbolagens eget tåg, Reel Rail, norrut. De containrar som lastas och lossas hos oss har gått på järnväg hit.