JSC-grundarna nominerade till Entrepreneur of the year

3 min läsning Publicerad 27 oktober 2022

JSC IT-partner grundades för dryga 20 år sedan, där Johan Schelin och Petter Jacobs har byggt upp företaget från start. De båda började som engagerade tonåringar som gillar ”data”, nu har de i stället blivit två engagerade entreprenörer med ett växande företag i Nässjö.

Johan Schelin och Petter Jacobs på deras kontor i Nässjö. Bild tagen av JSC.

Ett kvitto på något rätt

Vid start var det Johan och Petter som fixade datorer och IT-problem. Nu, 22 år senare, har deras företag 73 anställda och slår omsättningsrekord på nytt. Vågar nog påstå att det är ett lyckat företag.

För någon vecka sedan fick grundarna ett kvitto på att deras entreprenörskap fungerar. De blev nominerade till EY Entrepreneur of the year. Nu står de bland de tio sista, i en av sex regioner, och är tacksamma för nomineringen:

– Det är hedrande när man blir uppmärksammad för att man gjort något bra. Extra roligt blir det när det handlar om något man brinner för såsom entreprenörskap, fortsätter Johan.

– Det har gett mig möjligheten att stanna upp och se vad vi faktiskt gjort. Det är enormt roligt och jag ser det som ett kvitto på att vi gjort något rätt, säger Petter.

Petter visar den nyinredda övervåningen.

För att ge en bild av varför Johan och Petter har blivit nominerade, listar vi EY:s kriterier som juryn utgår från:

  • Inflytande: Miljö, påverkar kunder, mångfald och inkludering
  • Entreprenörsanda: Möjligheter till innovation, tar risker för att förverkliga sin vision, visar mod, uthållighet och motståndskraft för att övervinna hinder.
  • Syfte: Har utvecklat en verksamhet med ett tydligt syfte och en inspirerande vision, arbetar aktivt med strategier som skapar en hållbar framtid, Skapar och skyddar värde på lång sikt bland en bred grupp.
  • Tillväxt: Ökar marknadsandelar och expanderar till nya marknader, ekonomiskt resultat, investerar i att attrahera/utveckla/behålla en mångfald av talanger, bygger en innovationskultur för nya affärsmodeller, arbetssätt och teknologier.

Den 18 november är Johan och Petter bjudna på middag, där resultatet presenteras för vem som får tävla i den nationella tävlingen. När vinnarna har utsetts i varje region, går de vidare till en nationell tävling i Stockholm. Vi får helt enkelt vänta och se hur det går för JSC-grundarna.

JSC blir fler

Johan och Petter har lyckats skapa ett företag som växer snabbt. Därför inredde JSC förra hösten övervåningen på kontoret, som tidigare var oanvänd, för att få plats för fler medarbetare. Nu har de plats för att växa ytterligare, vilket de vill fortsätta göra.

Att de vill ha fler medarbetare menar Petter beror på ökad efterfrågan från kunder och att det kan möjliggöra utveckling:

 – Vi behöver bli fler som vill hjälpa kunder med både teknik och verksamhetsförenkling. Vi vill också lägga mer tid på att utveckla våra tjänster, så vi kan erbjuda tjänster till kund som ger ännu mer nytta, som de själva inte vet är möjligt. Vi vill hitta fler ”JSC:are” – engagerade, skickliga och med drivkraften att vilja se kunder lyckas.

En av deras största frågor under en tillväxt som går snabbt är att behålla en gemenskap och en viss anda trots att man blir fler på kontoret. En gemenskap som de kände redan för 22 år sedan. Än så länge verkar de lyckas:

– Vi har en tydlig ambition att växa lagom fort, där tillväxtfarten är villkorad just av att kultur och värderingar fortfarande sitter kvar. Det är såklart skillnad på att vara 10 personer och att vara över 70, det går inte att komma ifrån. Men jag känner verkligen att värderingar och kulturen fortfarande är otroligt stark, avslutar Johan.