Forsheda Hus är igång – 70 nya jobbtillfällen skapas i Nässjö kommun

3 min läsning Publicerad 18 augusti 2021

Forsheda Hus nya fabrik i Sandsjöfors hade produktionsstart i måndags och är nu en arbetsplats för 11 personer. ”Innan detta år är slut kommer vi vara 25-30 personer här och till julen 2022 räknar vi med att vara 70 personer”, säger produktionschef Elof Sommansson.

Forsheda Hus nya fabrik i Sandsjöfors.
Såhär såg det ut i måndags, under de första produktionstimmarna i Forsheda Hus nya enhet i Sandsjöfors i Nässjö kommun.
Forsheda Hus har förvärvat Moelvens kontor och fabrikslokaler på Gransbovägen 14.
Fabriken är över 10 000 kvadratmeter stor.
Moelven finns kvar i den gråa kontorsbyggnaden som hyresgäster.
Under en tid har Moelvens fabrikslokaler stått tomma, men nu är det full verksamhet i lokalerna igen.
Här jobbar nu Ahmad Dogmosh(till vänster) och Khaled Alshami(till höger). Ahmad är Bodaforsbo och Khaled kommer från Nässjö.
Även Filip Franzén(till vänster) och Mamun Alshame(till höger) har fått jobb i fabriken. Hittills har Forsheda Hus anställt 11 personer till Sandsjöfors.
Forsheda Hus nya fabrik i Sandsjöfors, Nässjö. På bild syns Oscar Zewebrand, controller och Björn Magnusson, produktionsledare och Annika Cederfeldt, enhetschef planera dagens projekt.
Det är många bitar som ska fallas på plats när man startar upp en ny fabrik. Från vänster syns Oscar Zewebrand, controller och Björn Magnusson, produktionsledare och Annika Cederfeldt, enhetschef planera dagens projekt.
Forsheda Hus är på gång att inreda sitt nya kontor i Sandsjöfors. På bild syns inköpschef Karina Sommansson vid sitt skrivbord.
Forsheda Hus är även på gång att inreda kontoret i Sandsjöfors. Här sitter bland annat inköpschef Karina Sommansson.
Forsheda Hus öppnar ny fabrik i Sandsjöfors i Nässjö. På bild syns äljansvarig Robin Sommansson och produktionschef Elof Sommansson gåendes inuti fabriken.
Från Sandsjöfors utgår även säljansvarig Robin Sommansson(till vänster) och produktionschef Elof Sommansson(till höger).

Forsheda Hus storsatsar i Nässjö kommuns kransort Sandsjöfors. I juli blev det klart att husbolaget expanderar och förvärvar Moelvens fastighet på Gransbovägen. Moelven kommer att finnas kvar i den separata kontorsbyggnaden, men i stället för att vara fastighetsägare är de nu hyresgäster. Ett samarbete som båda parter gynnas av.

– Vi växer snabbt och för att möta marknaden har vi varit i behov av ytterligare en produktionsenhet då de i Smålandsstenar och Torsås är fullbelagda. Tack vare att vår produktionschef Elof Sommansson hade en kontakt på Moelven hittade vi till deras fabrikslokaler i Sandsjöfors som stått tomma en tid. Det har varit så lyckligt att det till och med fanns utrustning här, det har sparat oss så otroligt mycket tid. Dessutom är det väldigt roligt att ta tillvara på en sådan fantastisk fastighet, säger Annika Cederfeldt, enhetschef på Forsheda Hus.

– Vi är väldigt glada att vi nu funnit en långsiktig ägare till fabriken, som kan vidareutveckla både driften och kompetensen i regionen. Att Moelven dessutom får möjlighet att fortsätta vara verksamma i kontorslokalerna säkrar driften i våra övriga fabriker. Det ger både Moelven och Forsheda Hus möjlighet att fortsätta bidra till en hållbar framtid i trä, säger Johan Samuelsson, vd på Moelven.

Sandsjöfors är Forsheda Hus största, framtida produktionsenhet

Forsheda Hus startade 2018 och drivs av målet att bli en av de ledande leverantörerna av såväl utfackningsväggar som hela projekt i trä till byggindustrin. Företaget har vuxit snabbt och sysselsätter idag över 100 personer, och ännu fler ska det bli.

– Fabriken i Sandsjöfors skapar nya expansionsmöjligheter och i framtiden kommer det här att bli vår största produktionsenhet. Redan till julen 2022 räknar vi med att vara 70 personer. Men vi kommer att skynda långsamt. Det är viktigt att kvalitén hänger med i alla expansionsled, säger Elof Sommansson, produktionschef.

Hittills har man anställt 11 personer till enheten i Sandsjöfors. Alltifrån trähusarbetare till säljare. Annika Cederfeldt är extra glad att man kunnat anställa flera nya medarbetare från trakten.

– Det känns otroligt fint att kunna bidra till både arbetstillfällen och även till att kompetensen kring trähustillverkning bibehålls i en region där den har en lång tradition. Det finns ett genuint ”know how” i trakten kring trähustillverkning. Bolaget kommer ha starkt fokus på hållbarhet och vi ser även att det finns många intressanta samarbetspartners i närområdet som Nässjö Näringsliv AB, Träcentrum och Jönköpings University men även kunniga underleverantörer. Dessa ska vi givetvis ta vara på när det kommer till utveckling av såväl produkter som verksamhet, säger Annika Cederfeldt.

Nässjö Näringsliv har redan ett uppbyggt samarbete med företaget och vd Claes Johansson var på plats inför produktionsstarten för att gratulera till satsningen.

– För bara fyra år sedan invigde ATA-gruppen sin nya sågverksanläggning i Sandsjöfors, en investering på 150 miljoner kronor. Att nu få hälsa välkommen till en ytterligare jättesatsning i Sandsjöfors, som bara har 150 invånare, är fantastiskt roligt. Våra kransorter har mycket att erbjuda, vilket både Forsheda Hus och ATA-gruppen kan skriva under på. Jag ser fram emot att i framtiden hälsa välkommen till fler företag till Sandsjöfors, säger Claes Johansson, vd på Nässjö Näringsliv AB.