En julhälsning från Nässjö Näringsliv

3 min läsning Publicerad 11 december 2020

2020 har varit ett utmanande, tufft och oroligt år för många av oss. Trots detta har vi haft färre konkurser i år än tidigare år och flera företag har valt att satsa i Nässjö.

Foto: Sven Erkensten.

Som intressent i Nässjö Näringsliv får man hjälp med sitt egna bolag samtidigt som man är med och bidrar till ett ännu starkare näringsliv i kommunen. Vi är övertygade om att det är endast när vi samarbetar – kommun och näringsliv – som vi kan skapa tillväxt i vår stad.

En tillbakablick på 2020

Under 2020 har företagsklimatet rankats högre i Nässjö kommun och i skrivande stund har vi haft färre konkurser i år än 2019 och 2018 trots coronapandemin. Dessutom har flera företag sett fördelarna med Nässjö och valt att satsa.

Under året beslutade Region Jönköping län att bygga en ny tågdepå för 722 miljoner kronor i Nässjö. I en intervju med Marcus Eskdahl (S), som är regionråd och ordförande i  nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, kommenterade han satsningen följande:

”Detta är den enskilt största investeringen som regionen gör under den här mandatperioden”. 

Lagerservice valde att bygga en ny fastighet på cirka 30 000 kvadratmeter vid Södergårdens Industriområde. Samtidigt slöt Jysk avtal med Lagerservice om att förvärva deras befintliga fastighet.

Reinholds Buss och Byggkompaniet flyttade båda in i sina nybyggda huvudkontor vid Sörängsrondellen.

Pelly Group och Malmstolen flyttade sina produktioner från Hillerstorp respektive Hunnebostrand till Nässjö. Go´ Berts Konfektyr i Skövde, som delvis ägs av Sam & Son Grossist AB, flyttade tillsammans med Privab in i nyrenoverade lokaler i Norrboda.

Fideli Omsorg öppnade daglig verksamhet och Vattenfall etablerade en ny enhet.

Höglandets Padelcenter byggde ut sin padelhall med två banor.

I våras fick vi tre nya restauranger i stadskärnan: Pinch of Spice, Bastard Burgers och De Rada Pizzeria. Dessutom fick vi två nya butiker: Byggmax och Nässjö Skog och Trädgård. Under hösten tog även Stadium Outlet beslutet att etablera sig i Nässjö.

Detta är bara exempel på de många företag som har satsat under 2020. Trots coronapandemin kan vi konstatera att vi har haft ett år med flera fantastiska investeringar och det är otroligt glädjande att se att flera befintliga företag växer och att Nässjö fortsätter locka till sig nya företag även i dessa tider.

Stort fokus på företag i kris

Samtidigt som vi tillsammans fortsätter att driva på utvecklingen i Nässjö, har vi på Nässjö Näringsliv investerat mycket tid hos företag som haft det tufft i år. Under 2020 har vi ökat våra resurser för att kunna stötta de företag som önskat hjälp. Vi har erbjudit coachning och rådgivning tillsammans med advokater, jurister, ekonomer och HR-experter. Vi har matchat företag som behövt minska sin personal med företag som behövt öka sin personal. Vi har också matchat företag som fått ett överskott på lokaler med företag som behövt lokaler. Vi har hjälpt företag att hitta rätt typ av stöd och förmedlat kontakter. Vi har skickat förslag på åtgärder till regeringen. Vi har genomfört marknadsföring om att handla lokalt och tillsammans med Nässjö Citysamverkan har vi smyckat ut stadskärnan, till exempel sommarens sittytor på Stortorget och julmys.

Totalt har vi gjort över 1700 avstämningar och över 1600 konkreta insatser åt företagen i år. Vi har även haft förmånen att hjälpa över 35 personer att starta företag, vilket för oss är en rekordstor siffra.

Det är tack vare ett aktivt samarbete mellan kommun och näringsliv och engagemang från våra intressenter som vi kan fortsätta utveckla näringslivet i Nässjö. Så ett stort tack till er och God Jul önskar vi på Nässjö Näringsliv AB.