Win-win när Nässjöföretag tar emot personer med funktionsvariation

3 min läsning Publicerad 21 maj 2021

”Att erbjuda jobb till personer med funktionsvariation är bland det bästa vi gjort”, säger Fredrik Mölzer, koncernchef för Industrilås Group. Sedan 1997 har Nässjö kommun haft daglig verksamhet hos Industrilås. En verksamhet som skapar värden på många sätt.

Nässjö kommun bedriver daglig verksamhet hos Industrilås. Den dagliga verksamheten har man valt att kalla för Industrigruppen. På bild syns stödassistenten Matilda Fogelqvists ryggtavla och i bakgrunden skymtar Peter Josefsson vid sin arbetsplats.
Den dagliga verksamheten på Industrilås har man valt att kalla för Industrigruppen. På bild syns stödassistenten Matilda Fogelqvist och i bakgrunden skymtar Peter Josefsson.
Peter Josefsson är bland dem som jobbat allra längst på Industrilås genom Industrigruppen. ”Jag har varit här i 24 år”, säger han.
Industrigruppen sorterar, paketerar och monterar produkter åt Industrilås. På bild syns Andreas Tingsvik vid sin arbetsplats.  Andreas är en av de tio deltagarna i gruppen.
Industrigruppen sorterar, paketerar och monterar produkter. Andreas Tingsvik jobbar i paketeringen och trivs bra med sina arbetsuppgifter.
Bakom Andreas Tingsvik har Jenny Alfredsson sin arbetsplats. Gruppen befinner sig i Industrilås lokaler på Svedjegatan 1.

Personer som har rätt till insatser enligt socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service, kan få en plats i en daglig verksamhet. Syftet med daglig verksamhet är att erbjuda en meningsfull sysselsättning till personer som inte kan söka sig till den vanliga arbetsmarknaden.

Att ha ett jobb att gå till har en väsentlig betydelse för människors livskvalitet och delaktighet i samhället. I Nässjö erbjuder kommunen flera olika dagliga verksamheter och man samarbetar även med lokala företag. Ett särskilt nära samarbete har man med Industrilås.

– Vi har samarbetat med Industrilås under många år och deras engagemang för dessa personer är större än stort, säger Agneta Hylander, enhetschef för daglig verksamhet i Nässjö. På Industrilås har vi en hel arbetsgrupp på 10 personer som, med handledarstöd, jobbar måndag till fredag. Det är väldigt ovanligt att ett företag tar emot fler än 1-2 personer på sin egen arbetsplats. Oftast brukar vi stå för lokalen, men genom att få finnas hos företaget får deltagarna i Industrigruppen verkligen känna sig inkluderade, fortsätter hon.

– Vi vill vara med och skapa en meningsfull tillvaro för dessa människor och är väldigt tacksamma över att få vara en del av det. Men vi får inte heller glömma bort att de utför riktig produktion som gör Industrilås starkare. De spelar en viktig roll för verksamheten och vi är väldigt glada över deras insats, säger Fredrik Mölzer, koncernchef för Industrilås Group.

– Egentligen är det en win-win situation. Vi står för personal och personalkostnaden, i gengäld får vi vara i Industrilås lokaler och deltagarna i Industrigruppen får flera nya kollegor och delta i företagsfiranden, säger Agneta Hylander.

Stolta medarbetare med stor arbetslust

Industrigruppen har i uppgift att sortera, paketera och montera produkter åt Industrilås som utvecklar, designar och tillverkar smarta lås och lösningar för alla typer av industriapplikationer.

– Det kan handla om att lägga fem olika komponenter i en påse med rätt etikett på. Det kanske låter enkelt, men det gäller att vara noggrann och hela tiden ha huvudet på skaft. Det kräver koncentration för att göra rätt varje gång, men Industrigruppen är oerhört duktiga på det här och kvaliteten är på topp, säger Fredrik Mölzer.

Flera av gruppens deltagare har jobbat på Industrilås under många år, en del av dem ända sedan det startade 1997.

– Vi är jätteglada över att man trivs så pass bra hos oss och med sina arbetsuppgifter att man väljer att stanna i många år. Jag minns när jag för flera år sedan besökte kontoret när vi hade semesterstängt. Då stod det två personer från Industrigruppen som kände på dörren för att se om det möjligen gick att komma in och jobba. Det är en bild jag aldrig kommer att glömma, säger Fredrik Mölzer.

Finns det möjlighet för fler företag att erbjuda jobb i form av daglig verksamhet?

– Vi arbetar gärna tillsammans med fler företag. Så länge det är uppgifter som våra brukare klarar av, ser vi inga hinder för fler goda samarbeten, säger Agneta Hylander, enhetschef för daglig verksamhet.