Vita Amandi, Nässjö Ölkafé och Café rosé – allt på samma ställe

2 min läsning Publicerad 25 november 2022

Vita Amandi startades under 2014 i en tidigare kyrka. Syftet var att starta en restaurang och pub som ägarna själva ville gå till. Marcus Fransman, ägare av Vita Amandi, var mer intresserad av pub-delen och fick leva ut sin vision via Nässjö Ölkafé.

 • decoding
 • decoding decoding
 • decoding decoding
  +0
 • De tre atmosfärerna – Vita amandi, Nässjö Ölkafé och Café rosé.

Deras restaurang Vita Amandi är i den tidigare kyrkan mitt i Nässjö, där de har bytt ut kyrkbänkar mot bord och stolar. Därav känns det som att sitta mitt i en kyrka under sin måltid. Där måste man förboka sitt bord minst 24 timmar innan, då den menyn kräver mer förberedelser. På andra sidan väggen av kyrkan finns Nässjö Ölkafé där känslan är en annan. Det är en mustigare miljö och en mer typisk ”pub-mat” och dryck, där först till kvarn gäller.

Under våren 2022 inredde de också läktaren (övervåningen) i kyrkan och invigde det så kallade Café Rosé. Där har de inrett med en lekfull känsla i rosa. Ölkafét och Café Rosé har samma meny och de båda har ”drop-in”. På Café rosé går det dock att förboka bord också, vilket inte går på Ölkafét.

Tre olika känslor samlat på ett ställe, som man kan njuta av under samma kväll om man så vill.

En restaurang som sticker ut

Vita Amandi får flera besök från Industrilås och deras kunder. Det har blivit deras sätt att representera Nässjö för deras kunder utifrån. Ofta hälsar de på flera dagar på raken för att uppleva både restaurangen och puben.

– Vi tar ofta dit våra kunder. Det är en restaurang som sticker ut. Vi är otroligt tacksamma för att det finns en sådan restaurang här, så man slipper åka till Jönköping. Det är toppkvalité på både mat, service och atmosfär, säger Niklas Graberg från Industrilås.

– Vi har kunder som stannar 2 dagar. Då går vi till Vita Amandi ena dagen och Ölkafét den andra för att få uppleva båda atmosfärerna. Man märker att de brinner för det dem gör och de ska vara stolta över det, fortsätter Niklas.

På fredagar är det ofta stammisar som fyller Ölkafét, men Marcus ser gärna att fler företag tar sig dit under veckodagarna.

– Här erbjuder vi en speciell atmosfär och kunnig personal som matchar internationella företagsgästers önskemål. Vi erbjuder gästerna ett rikligt vinutbud och runt 250 ölsorter. Även en speciell mat, oftast med närproducerade varor. Det är väldigt roligt när företag ser oss som Nässjös representation, det betyder att de gillar det vi gör, säger Marcus.

Invigning

Under förra veckan höll Vita Amandi i en invigning av deras nya vinkällare, som de byggt i entrén. Den gör det trevligare för matgäster som kommer in, det blir enklare för personalen att hantera drycken och de får en bättre förvaring.

 • decoding
 • decoding decoding
 • decoding decoding
  +0
 • Invigningen av vinkylen i Vita Amandi.

Vinkällaren är byggt i ett tidigare oanvänt utrymme som de nu får en ypperlig användning för.

– Vi behövde dels mer utrymme för förvaring av vinet, men sen känns det också självklart att visa våra gäster alla våra fina viner som de kan välja mellan, säger Marcus.