Vem tycker du ska få Nässjös mångfaldspris 2023? 

3 min läsning Publicerad 9 mars 2023

Nu är det dags att nominera till årets upplaga av Nässjös mångfaldpris. Känner du till en värdig vinnare? Då ska du skicka in din anmälan bums! Nomineringsportalen är öppen till och med den 31 mars.

Nevotex vann Nässjös mångfaldspris 2022, bland annat för sitt nyskapande tänk kring företagets nya sömnadsateljé.

Nässjös mångfaldspris har på kort tid blivit en av våra mest prestigefyllda näringslivsutmärkelser. Priset kan tilldelas ett företag eller en organisation som gör skillnad i arbetslivet och samhället genom ett aktivt mångfalds- och likabehandlingsarbete. 

Priset instiftades av Nässjö kommun och Nässjö Näringsliv AB 2021. Tidigare års mottagare är Industrilås och Nevotex. Nu är det dags att utse den tredje vinnaren av Nässjös mångfaldspris – och därför behöver vi din hjälp. Genom att fylla i formuläret längre ner på sidan kan du anmäla din kandidat, snabbt och enkelt.

”Sunt förnuft”

Men vad är egentligen mångfaldsarbete? Vi ställde frågan till Tommy Gustafsson, som är projektledare för Nässjös mångfaldspris, på Nässjö kommun.   

– Mångfald, inkludering och likabehandling handlar om att alla medarbetare ska behandlas med respekt, att de ska få lika rättigheter och möjligheter och bedömas utifrån sin kompetens. Egentligen handlar det om sunt förnuft, tycker Tommy Gustafsson:

– När vi har utsett våra pristagare har vi tittat på både affärsplan och värdegrund. Mångfald och likabehandling är ett brett område där man måste ta hänsyn till individens bakgrund. Alla ska känna sig trygga på sin arbetsplats och inte bli diskriminerade på grund av till exempel etnicitet, ålder, funktionsnedsättning, religion eller sexuell läggning. Sedan är det självklart så att den stora invandringen som vi har haft i Sverige innebär att integrationen är en väldigt viktig pusselbit.

Driver tillväxt

Erik Nygårds är affärsutvecklare på Nässjö Näringsliv, och han poängterar att mångfaldsarbetet är en viktig, och potentiellt lönsam, del av affärs- och organisationsutvecklingen. 

– Jag tänker till exempel på förra årets pristagare, Nevotex, som startade en helt ny sömnadsateljé med hjälp av nyanlända. Det är verkligen ett vinn-vinn-upplägg. Yrkesskickliga sömmerskor med omfattande erfarenhet från sina hemländer, men som annars skulle stått utanför arbetsmarknaden, får jobb. Samtidigt kan Nevotex erbjuda sina kunder helt nya tjänster och värden. 

Kriterier för att få Nässjös mångfaldspris

För att kunna få Nässjös mångfaldspris måste företaget eller organisationen vara verksam i Nässjö kommun eller på ett annat sätt ha en tydlig koppling till Nässjö. Företaget eller organisationen måste också uppfylla minst ett av följande kriterier:

  • Företaget/organisationen bedriver ett systematiskt mångfaldsarbete med tydliga uppsatta mål. Vi vill premiera den som arbetar systematiskt och gärna på ett mätbart sätt!
  • Företaget/organisationen har arbetat aktivt med sitt mångfaldsarbete under flera år. Vi vill premiera den som har hållit på en tid och därmed kan visa på viss uthållighet!
  • Företaget/organisationen har lyckats nå sina mål. Vi vill premiera den som har en god måluppfyllelse!
  • Företaget/organisationen kan visa upp goda exempel på ett lyckat mångfaldsarbete. Vi vill göra det möjligt även för en mindre arbetsgivare med små resurser, men som har gjort berömvärda insatser inom mångfaldsområdet och som har främjat nytänkande och innovation, att bli pristagare.

Nominera senast den 31 mars 2023

Fram till den 31 mars 2023 kan du nominera ett eller flera företag och organisationer till Nässjös mångfaldspris. Du gör det genom att fylla i formuläret nedan. Vi sparar alla nomineringar som vi får in, så även om inte just din nominering uppmärksammas i år så kan den bli aktuell i framtiden. Vinnaren av Nässjös mångfaldspris 2023 presenteras i månadsskiftet maj/juni.

Nomineringen är nu stängd.