Så blev lägenheterna i nya BRF Hotellet

3 min läsning Publicerad 9 mars 2023

Äntligen är det klart! Efter flera år av intensiv byggnation står Bostadsrättsföreningen Hotellet klar för inflyttning i centrala Nässjö. ”Bredden i bostadsutbudet är viktig för Nässjös attraktionskraft”, säger fastighetsmäklare Jenny Karlson på Fastighetsbyrån i Nässjö.

 • data-srcset

  En gång var det hotell, sedan övernattningslägenheter och nu ett livsstilsboende för Nässjöbor i alla möjliga åldrar och familjekonstellationer. Efter flera års byggnation står Bostadsrättsföreningen Hotellet klar för inflyttning utmed Järnvägsgatan.

 • data-srcset

  Den generösa innergården skärmar av stadens brus och har såväl gemensamma ytor för lek och avkoppling som privata uteplatser. Just nu täckt av snö men kanske hinner våren komma till inflyttningen om två veckor?

 • data-srcset

  Visningslägenheten med fyra rum på femte våningen har en stor öppen planlösning och terrass med utsikt över Järnvägsgatan.

  +3
 • data-srcset
 • data-srcset
 • data-srcset

En gång hotell. Därefter övernattningslägenheter för SJs lokförare. Nu: moderna lägenheter med stans kanske bästa utsikt. Särskilt om man är en så kallad ”trainspotter” som gillar tåg. Utsikten från terrassen på femte våningen är spektakulär – med bangården och TV-masten i blickfånget fångar den själva essensen av Nässjö. Och jodå, en och annan tågentusiast har faktiskt hört av sig och velat kika, avslöjar Peter Ströberg som är byggledare hos byggherren Hökerums Bygg. 

Den 21 mars är det inflyttning och därmed avslutas ett flera år långt byggprojekt som även inkluderat lokala företag.

– Vi har försökt att ta in Nässjöentreprenörer i den mån de har funnits tillgängliga. Bland annat Nässjö Byggnadsplåt, Nässjö Bil och Byggnadsglas, AB Gilberts Gustafssons och Brandservice. Det är alltid roligt att jobba lokalt, säger Peter Ströberg.

Håller budget

Det är de goda erfarenheterna från Bryggeriet-projektet som fått Hökerum att satsa i Nässjö ännu en gång. Totalt handlar det om 36 lägenheter. Den minsta tvårummaren är 52 kvadratmeter och den största fyrarummaren är 118 kvadratmeter. 26 av lägenheterna är redan sålda, berättar Jenny Karlson som är mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Nässjö.

– Visst har det varit en liten uppförsbacke med pandemi och diverse andra utmaningar. Men tack vare Hökerums Byggs omfattande erfarenhet och goda planering så har budgeten faktiskt kunnat hållas. Det innebär oförändrade försäljningspriser även om månadsavgiften har inflationsanpassats, förklarar Jenny Karlson.

Faktum är att bostadsmarknaden i Nässjö är vid god hälsa, läget i omvärlden till trots. Fastighetsbyrån i Nässjö noterade rekordresultat i både januari och februari.

– Vi har jobbat aktivt med att hjälpa våra kunder att se lösningar och möjligheter, och jag tror att det avspeglar sig i våra resultat, säger Jenny Karlson.

Stärker varumärket Nässjö

Enligt Jenny Karlson är det främst befintliga Nässjöbor som har valt att investera i BRF Hotellet. Det som sticker ut är mixen, nästan som ett helt litet grannskap.

– Vi har köpare i alla åldrar och det är par, singlar och hela familjer. Den yngsta köparen är i 25-årsåldern, den äldsta runt 90. Vi har till exempel en barnfamilj som har hittat en bekväm lösning på bottenvåningen och en familj med tonåringar som gillar att det är så nära till skolorna. Det handlar alltså inte bara om villasäljare i medelåldern som vill ha ett nytt och bekvämt boende. 

Jennys förhoppning är att de nya bostäderna ska bidra till att stärka varumärket Nässjö ytterligare. 

– Att Nässjö kan visa upp ett brett spektrum av boendemöjligheter – från de här bostadsrätterna till de hyresrätter som byggs av Linden och alla andra spännande projekt som är på gång – är viktigt. Valfrihet och tillgång till olika bostadsformer stärker Nässjös attraktionskraft, både bland invånarna och bland företagen. Nässjö växer med många nyetableringar, och då måste vi också kunna erbjuda bra möjligheter att bo och leva här.