Stort byggprojekt lockar nya aktörer till Nässjö

3 min läsning Publicerad 11 maj 2023

CEOS Fritzoes storsatsning lockar nya aktörer till Nässjö. I tisdags togs det första spadtaget på bygget som är norska fastighetsbolaget Fritzøe Eiendoms första projekt utanför Norge. Även det anlitade byggbolaget ByggArvid ser möjligheter i Nässjös expanderande näringsliv.

Fyra handtag hade den specialtillverkade spaden som här hålls av Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson, Nässjö kommuns samhällsbyggnadschef Joel Spångby, ByggArvids platschef Kalle Petersmo, VD Petter Falkgård Andersen och projektledare Morten Hellner från Fritzøe Eiendom och CEOS Fritzoes VD Carl-Johan Dahlin.
Det var många på plats för att fira första spadtaget. Från vänster står Joel Spångby, samhällsbyggnadschef på Nässjö kommun, ByggArvids VD Elisabeth Dahlgren, NNABS VD Claes Johansson, marknads och utvecklingsdirektör Linda Brathagen och VD Petter Falkgård Andersen från Fritzøe Eiendom, entreprenadchef Per Walfridsson samt Morten Hellner som är projektledare hos Fritzøe Eiendom. Gladast av alla den här dagen var CEOS Fritzoes VD Carl-Johan Dahlin, längst fram till höger, som ser fram emot att flytta in. 
Det var bra schwung i spadtaget!
Elisabeth Dahlgren, VD på ByggArvid i samspråk med Fritzøe Eiendoms marknads- och utvecklingsdirektör Linda Brathagen.

Nu var spadtaget mer av symbolisk karaktär eftersom grunden till CEOS Fritzoes komplex med produktion, lager, logistik och kontor redan är lagd och stålkonstruktionerna har börjat resa sig mot himlen. Men för de tre huvudaktörerna var spadtaget symboliskt viktigt för den gemensamma jättesatsningen. Kort beskrivet är upplägget så här: Fritzøe Eiendom är fastighetsägaren, ByggArvid bygger och CEOS Fritzoe hyr lokalerna för sin verksamhet. Som namnen antyder så är Fritzøe Eiendom och CEOS Fritzoe också systerföretag i den norska, familjeägda koncernen.

Flyttar ”hem” till Nässjö

CEOS Fritzoe är ett av de klassiska företagen i Nässjö kommun, med en mer än hundraårig historia. I dag är man marknadsledande inom försörjning av träbaserat skivmaterial och massivt trä till den svenska snickeri-, inrednings- och möbelindustrin. 

Redan vid årsskiftet går flytten för CEOS Fritzoe produktion från Forserum till Hantverksgatan i Norrboda. Samtidigt flyttar man ”hem” verksamhet och lager från Norrköping och Göteborg. Sammanlagt handlar det om 22 000 kvadratmeter.

Carl-Johan Dahlin, som är VD för CEOS Fritzoe, var förväntansfull. 

– Den här satsningen är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla verksamheten och dessutom göra det i en högre takt. Vi kommer att kunna förstärka vårt erbjudande till kunderna med bättre logistik och får även utrymme för framtida expansion.   

”Positivt utbyte”

För Fritzøe Eiendom är projektet i Nässjö det första utanför Norge, berättade VD Petter Falkgård Andersen.

– Det känns riktigt spännande. Det är en stor satsning men det känns väldigt bra eftersom det bygger på goda relationer med både hyresgäst och entreprenör. Vi upplever också att vi har fått ett fint bemötande av Nässjö kommun och Nässjö Näringsliv med ett positivt utbyte av idéer. 

Valet av entreprenör föll på ByggArvid, ett expansivt byggföretag i Ulricehamn som fokuserar på projekt i närområdet. Med det avses en radie av tio mil, förklarade företagets VD Elisabeth Dahlgren.

– Vi blev intresserade av det här projektet bland annat för att fastighetsägaren har satt så höga mål. Fastigheten ska miljöcertifieras enligt BREEAM-SE nivå Excellent, en certifiering som ställer hårda krav på byggnadens miljöprestanda. Det handlar alltså inte bara om lägsta pris utan också om miljö, arbetsmiljö och värderingar – något som vi identifierar oss med. Det är roligt att få visa att vi klarar av att jobba med hög kvalitet på den här nivån. Att projektet finns i Nässjö lockade oss också eftersom vi hade hört att det är ett bra samtalsklimat i kommunen. Och jag tycker att det fungerar klockrent!

Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson var en av dem som fick chansen att gräva, och han var imponerad av den höga ambitionsnivån.

– Det här är ett strategiskt viktigt projekt som präglas av långsiktighet och investeringsvilja. Det är härligt att se professionalismen hos alla inblandade och naturligtvis är det extra roligt att Nässjö ses som attraktivt av såväl norska som svenska aktörer.