Snart går det ännu snabbare att ladda i Nässjö

2 min läsning Publicerad 24 april 2023

Nu tar Nässjö nästa steg mot ett hållbart logistikcentrum. Just nu monteras tre snabbladdare utmed riksvägen vid Gamlarp. ”Snart blir det också snabbladdning nere i centrum”, avslöjar Maria Lund som är energichef på Nässjö Affärsverk.

Vid Terminalgatan på Gamlarpsområdet, fullt synlig från riksväg 31/40, kommer den nya laddstationen att ligga. Energichef Maria Lund och projektledare Elin Vilhelmsson hoppas att satsningen ska stötta logistikföretagen i den gröna omställningen men poängterar att laddstationen även är öppen för privatpersoner.
Sandra Coucher, Emil Nicklasson (i grävmaskinen) och Jimmy Johansson jobbar på NAV Entreprenad och ansvarar för installationen av snabbladdningsstolparna. Den första oktober ska anläggningen vara i drift.

Tung yrkestrafik eller vanlig personbil spelar ingen roll. Alla typer av fordon kommer att kunna ladda snabbt och säkert vid laddstationen i Gamlarp.

– Det blir tre laddstolpar på 350 kilowatt som möjliggör laddning för sex fordon samtidigt, så det handlar om väldigt bra kapacitet. Om två fordon använder samma stolpe så blir effekten 175kwH per uttag, berättar Elin Vilhelmsson. Elin är dedikerad projektledare för hållbarhetsfrågor på Nässjö Affärsverk (NAV) och hon ser projektet som ett viktigt steg i Nässjös vidare utveckling som logistikcentrum.

– Att kunna erbjuda bra laddmöjligheter är ett sätt för oss att hjälpa företag och privatpersoner att minska koldioxidavtrycket. Läget utmed riksväg 31/40 är dessutom utmärkt, det är enkelt att hitta, stanna och ladda.

Energimyndigheten stöttar

Även om privatbilisterna också ingår i målgruppen så är NAVs satsning på snabbladdare en öppen flirt med yrkestrafiken.

– Vi har många transporter som går över Nässjö, inte minst hit till Gamlarp, och förhoppningen är förstås att våra laddningsmöjligheter ska kunna underlätta logistikföretagens omställning till en fossilfri lastbilsflotta, säger energichef Maria Lund.

Den totala kostnaden för satsningen är 9 miljoner kronor och hela summan har Nässjö kommun och NAV fått i bidrag av Energimyndigheten. Det är flera kommuner i regionen som har fått liknande bidrag, bland annat Sävsjö, Jönköping, Värnamo och Gislaved. Utbyggnaden följer med andra ord vissa stråk för ökad tillgänglighet.

Senast den första oktober ska anläggningen stå klar att ta emot lastbilar och personbilar som behöver ladda.

Ny snabbladdning i centrum

Parallellt planerar NAV även för en kraftsamling i centrum, avslöjar Maria Lund.

– Om alla planer går i lås så kommer vi också att montera en snabbladdningsstolpe med två laddplatser vid Södra torget under året. Snabbladdningsstolpar är dyrare och mer komplicerade att installera men vi tycker att det är viktigt att både invånarna och besökarna i vår fina stad ska uppleva att de får bra samhällsservice.

När samtliga är på plats kommer det att finnas totalt fyra snabbladdningsstolpar och 19 semisnabbladdningsstolpar i kommunen som ägs och driftas av NAV.