Ettårsjubilerande Ryds Bilglas växer och nyanställer

2 min läsning Publicerad 13 april 2023

Efter ett år på Sörängen är Ryds Bilglas väletablerat i Nässjö. ”Läget utmed riksvägen är utmärkt och gör det enkelt för både privatpersoner och yrkesförare att svänga förbi. Vi är auktoriserade även för tunga fordon”, berättar platschef Christoffer Holm.

Mirza Bajric och Christoffer Holm på Ryds Bilglas i Nässjö märker ett ökat tryck från kunderna. ”Allt fler tar hand om sina stenskott direkt.”
Innan stenskottet fylls igen tömmer Mirza skadan på luft. 

Stenskott mitt i synfältet och spräckta rutor… visst har det blivit mycket mer av den varan?

– Jo, det stämmer, och mycket beror på vägunderhållet vintertid. Min personliga teori är att man i vissa fall har börjat använda mera grus i stället för salt. Dessutom är gruset av en annan kvalitet. Det är kantigare än tidigare vilket går hårdare åt vindrutan, förklarar Christoffer.

Vägbyggen är en annan bov i dramat. Faktum är att de pågående vägarbetena mellan Nässjö och Eksjö märks i statistiken. Ryds Bilglas i Nässjö får många besök av kunder som har drabbats av skador på just den sträckan. 

Auktoriserad för tunga fordon

Oberoende av tillfälliga vägbyggen så har etableringen i Nässjö varit lyckosam. Under året har man anställt ytterligare en person och Christoffer Holm har i dag sällskap i verkstaden av bilglastekniker Mirza Bajric. Förutom lagning av stenskott så gör Christoffer och Mirza även byten av hela rutor samt sidorutor. Verkstaden är också auktoriserad för tunga fordon och lastbilar. 

– Det rullar på fint. Vi ligger synligt utmed en stor väg med mycket trafik, vilket innebär att vi har fått många drop in-kunder. Men det är också många Nässjöbor som har hittat till oss och bokar via webben. Det är smidigt eftersom man kan välja en tid som passar ens egen kalender och göra skadeanmälan samtidigt. Sedan går det förstås jättebra att komma in och boka sin tid, för den som föredrar det. Om du behöver ett ersättningsfordon så har vi både elbil och elcykel för bokning, säger Christoffer.

Råd för skotträdda

En annan anledning till de bråda tiderna på Ryds Bilglas är ett ändrat beteendemönster hos bilägarna.

– Fler har blivit medvetna om att man sparar mycket pengar om man tar hand om sina stenskott i tid. Försäkringsbolagen är också med och driver på utvecklingen eftersom de uppmanar sina försäkringstagare att laga direkt, säger Christoffer.

Men vad ska man tänka på? Det här är Christoffers och Mirzas råd till alla skotträdda:

  • Var uppmärksam på form och storlek. 3 cm brukar anges som absolut maxgräns men laga gärna även de mindre stenskotten. Var uppmärksam på om skadan är oregelbunden eller har fått en spricka.

  • Åtgärda stenskottet direkt. Om du väntar riskerar du att få in smuts och vatten i skadan. När vattnet fryser och expanderar blir skadan värre. 

  • Ge första hjälpen. Sätt på ett stenskottsplåster direkt i väntan på lagning. Finns att beställa på Ryds Bilglas webb, eller för avhämtning i verkstaden.