Smart Yta bygger nya företagslokaler i Sörängen

3 min läsning Publicerad 13 december 2019

Industriradhus i ägandeform. Så beskrivs den nya satsningen på yteffektiva företagslokaler i Sörängen. Bakom satsningen står bolaget Smart Yta som tagit konceptet till flera orter med lyckat resultat. ”Vi ser en stor efterfrågan på mindre lokaler i Nässjö. Så det här ligger helt rätt i tiden”, säger Peter Johansson, affärsutvecklare på Nässjö Näringsliv.

Smart Yta ska bygga företagslokaler i Nässjö. På bild syns representant från Smart Yta, Nässjö Näringsliv AB och Fastighetsägarna i Nässjö.
Från vänster står Peter Johansson, Nässjö Näringsliv AB, Anders Torstensson, Fastighetsbyrån och Daniel Pantzarfelt, Smart Yta.
Skiss över Smart Ytas satsning i Nässjö.

Smart Yta kommer att bygga sina fastigheter på tomten bakom Byggmax och Biltema i Sörängen. Totalt byggs 26 fastigheter på cirka 72 kvadratmeter – i en och samma huskropp.

– Du köper alltså din fastighet och kan inreda den så att den passar dina behov. Det är sex meter i nock så du kan bygga till en övervåning så att lokalen blir på totalt cirka 112 m2, berättar Daniel Pantzarfelt, delägare i Smart Yta.

Bolaget Smart Yta har sina rötter i Västervik och där byggdes också de första två industriradhusen. Samtliga sålde slut snabbt och intresset från andra orter har varit stort.

– Vi märker att det här är ett koncept som tilltalar målgruppen mindre företag men även privatpersoner. Genom att äga din egen fastighet får du en nyproducerad lokal till en väldigt rimlig kostnad. Det blir till och med billigt, konstaterar Daniel.

Byggstart 2020

Sedan starten 2017 har Smart Yta etablerat sitt koncept för försäljning av fastigheter i Västervik, Motala, Katrineholm och Norrköping. Och nu kommer konceptet till Nässjö.

– Vi tittar hela tiden på intressanta orter och när vi kontaktade Nässjö Näringsliv fick vi snabb feedback som gjorde att vi drog igång processen direkt, säger Daniel.

-– Efterfrågan på lokaler är stor i Nässjö och när vi fick kontakt med Smart Yta bedömde vi det som mycket intressant för nässjöföretagare. Att kunna äga sin egen fastighet även om du driver ett mindre bolag är en klar fördel, säger Peter Johansson.

Planen är att bygget ska starta under det andra kvartalet 2020 och planerad inflyttning är beräknad till slutet av 2020. Försäljningen av lokalerna sker via Anders Torstensson på Fastighetsbyrån i Nässjö.

– Jag var på besök i Västervik och tittade på konceptet för att få en bild av hur det ser ut och fungerar. Jag blev helsåld på upplägget och fascinerad över bredden av verksamheter som finns i fastigheterna där. Det är lite som ett Gnosjö i miniatyr, säger Anders Torstensson.

Småföretagare och privatpersoner

I Västervik består Smart Yta-ägarna av 80% småföretag och 20% privatpersoner och fördelningen ser ut att bli ungefär densamma på andra orter.

– Vi har väldigt många olika verksamheter som köpt lokaler. Det är elektriker, bilverkstäder, målare och bilintresserade privatpersoner. Så det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan använda lokalen till, säger Daniel.

Så var det frågan om priset. Tack vare en effektiv byggprocess och ett beprövat koncept landar priset för en Smart Yta-fastighet på 850 000 – 950 000 kronor. Med dagens ränta innebär det en kostnad på under 3000 kr per månad – inklusive en ganska rejäl amortering.

– Plus att du även får dra av en del av momsen. Så rent ekonomiskt är detta oslagbart, säger Anders Torstensson.