Smarteyes öppnar i Nässjö

2 min läsning Publicerad 1 april 2022

Nässjö blir platsen för Sveriges 70:e Smarteyes-butik, en optikerkedja som vuxit snabbt sedan starten 2007. I slutet av maj öppnar de i Piggabutikens forna lokal.

I slutet av maj flyttar Smarteyes in i Piggabutikens tidigare lokal på Storgatan 37, en satsning som kommer innebära 3-4 anställningar.

– Det är roligt att komma till lite mindre fast väldigt bra städer. Tidigare har vi funnits i framförallt regionsstäder, men nu börjar vi etablera oss i städer i Nässjös storlek. Var vi än etablerar oss finns det redan optiker, men vi räds inte det utan går in med vårt erbjudande. Till syvende och sist är det bättre för kunden och för staden med mer konkurrens, säger Anders Zanton, Sverigechef för Smarteyes.

Smarteyes finns redan i Jönköping, och efter att man har täckt in de större städerna i landet har man nu börjat gå utanför regionstäderna.

– Optikern är lite som en tandläkare, man besöker sin optiker där man bor eller där man arbetar eller däremellan, man vill ha hyfsat nära till sin optiker. Man åker inte långt för att köpa de här sakerna. Därför tror vi att det finns goda skäl att etablera sig i Nässjö, säger Anders Zanton.

Glasögon är en klassisk sällanköpsvara. Trenden, däremot, pekar på att man byter glasögon allt oftare – och skaffar olika glasögon för olika ändamål, berättar Anders Zanton:

– Det tar alltid lite tid att etablera sig med glasögon, det är en sällanköpsvara som man byter var tredje, vart femte år. Det har blivit en liten ökning, man byter oftare än man gjorde för fem år sedan, både av praktiska skäl och av modeskäl. Det blir lite mer som kläder eller skor, man behöver flera par för olika ändamål, till exempel glasögon med solskydd, slipade i sin styrka. Dessutom, i takt med att arbete vid datorn ökar köps glasögon anpassade till det ändamålet. Det finns en uppsjö glasögon för olika ändamål, säger han.

Företagsfokus

Privatpersoner kommer att utgöra en stor kundgrupp, men Smarteyes arbetar aktivt med att knyta avtal med företag, som har möjlighet att förse sina anställda med exempelvis terminalglasögon.

– Det känns som att Nässjö har ett bra företagsklimat sedan lång tid så vi hoppas få bra kontakt med företagen i Nässjö. Det är en viktig ingång för oss, så vi kommer ge oss till känna för företag i Nässjö, avslutar Anders Zanton.