Smålands Musikvaruhus – allt för musik

2 min läsning Publicerad 26 september 2022

Snart är det två år sedan Jonas Hall gick Nässjö Näringslivs starta eget-kurs och i samma veva tog över Smålands Musikvaruhus. ”Jag har länge haft en dröm om att äga en egen musikbutik”.

Johan Hall vid sin nya gitarrvägg.

Hur gick det till?

Jonas Hall, en musikromantiker från Huskvarna, hade börjat leta lokaler för att öppna upp sin egen musikbutik när han av en slump såg att Smålands musikvaruhus låg ute på Blocket. Han skrev ett långt meddelande till Östen Johannesson, föredetta ägaren, och berättade att han vill ta över hela verksamheten. Östen nappade och de bokade in ett möte där de klickade direkt.

Pianosektionen i butiken.

Starta eget-kursen

När hans intresse för Nässjöbutiken väcktes tog han kontakt med Nässjö Näringsliv där han blev rekommenderad att gå vår starta eget- kurs, som precis skulle börja. Han gick på kursen efter arbetstid och ”praktiserade” samtidigt i musikbutiken. När kursen började var det inte helt klart att han skulle ta över butiken, men han tog tillfället i akt och ville lära sig.

– Jag hade aldrig ägt ett företag innan, jag hade inte koll på hur det fungerar med skatt och försäkring, sådant som man måste ha. Så kursen var väldigt bra för mig, säger Jonas.

Innan kursen var genomförd fick han ta över butiken, kontakter och avtal. Datumet var den 15 december 2020. Men han gick färdigt kursen och såg ett värde i att kunna lära sig ena dagen och använda sig av det i arbetet dagen efter.

– Det var skönt att kunna använda mina anteckningar och kunskaper från kursen direkt i praktiken. Jag har faktiskt en anteckningsbok kvar som jag fortfarande tar upp ibland. Jag rekommenderar verkligen kursen vidare, fortsätter Jonas.

I soffan kan du sätta sig ner och spela på gitarrerna.

Förändringar & framtidsplaner

Mitt under pandemin tog han över butiken och det gick trots det förvånansvärt bra. När han tog över butiken gjorde han ändringar i sortimentet vilket gjorde dem till en helhetsleverantör inom musik. Det finns allt från blåsinstrument och gitarrer till tekniska musiktillbehör.

I framtiden vill han erbjuda ”prova på-lördagar” och han önskar att någon gång få bjuda in Dregen (gitarrist i banden Backyard Babies och The Hellacopters) till att spela på hans instrument, framför en publik.

Är du intresserad av att gå starta eget-kursen?

Läs mer och anmäl dig här