Sävjo Plastic tar emot Nässjö kommuns miljöpris

3 min läsning Publicerad 6 december 2021

Sävjo Plastic vinner kommunens miljöpris tack vare sina miljö- och klimatsmarta lösningar inom plastindustrin.

Anders Ragnarsson, delägare och produktionschef, Sävjo Plastic, tillsammans med Elin Enhäll, miljöhandläggare på Nässjö kommun. 

”Sävjo Plastic AB använder endast restprodukter från andra verksamheter som råvara till sina egna produkter. För att lyckas med detta testar Sävjo Plastic AB hela tiden nya material och nya tekniker för att lyckas med sitt mål att både ligga i framkant och lämna ett så litet avtryck på jorden som möjligt.”

Så lyder en del av motiveringen till att Sävjo Plastic får Nässjö kommuns miljöpris 2021.

– Det är kul att bli uppmuntrad, vi har ju jobbat hårt för det här. För tre år sedan var vi med ledningsgruppen i Västervik och satte upp mål, och vid ett nytt möte i höstas kunde vi konstatera att vi hade uppfyllt i princip vartenda mål, säger Anders Ragnarsson, delägare och produktionschef på Sävjo Plastic.

Miljömedvetet på flera fronter

Arbetet som Sävjo Plastic har lagt ner för att minska utsläpp har skett inom flera olika områden. De har certifierat sig mot ISCC, en standard för hållbar bioenergi, vilket har inneburit ett omfattande arbete. Maskinerna som används är de mest energisnåla på marknaden och de nyttjar endast el som är producerad av sol, vind och vatten. Men där de utmärker sig allra mest handlar om vilka råmaterial de använder i sin produktion. Plasten som används tillverkas av restprodukter i form av tallolja från papperstillverkning och använd frityrolja.

– När man eldar den här talloljan så blir det inget koldioxidutsläpp alls, säger Anders Ragnarsson.

Sävjo Plastic är stora på snusdosor. Cirka 85 procent av omsättningen kommer från tillverkning av förpackningar till snustillverkare. Nästa steg efter att ha tillverkat förpackningar i miljövänligare plast, är att titta på helt nya material. En ny produkt är på gång som är tillverkad av ett material baserat på äggskal.

–  Det jag tycker är extra intressant med Sävjo Plastic är att de tittar på sin energiförbrukning kring sina stödfunktioner, som fastighet, tjänstebilar, men också när det gäller tillverkningsmaskiner och råmaterial – att de gör det på många fronter, säger Elin Enhäll, miljöhandläggare på Nässjö kommun.

Stark tillväxt

Sävjo Plastic har gått riktigt bra under de senaste åren. Idag har de elva personer anställda i Bodafors, och åtta i Sävsjö, men de blir snart fler.

– Vi har stora förhoppningar, jag håller just nu på med att rekrytera tre personer till. Vi växer hela tiden. Dessutom har vi två maskiner till som ska gå igång i december. När vi etablerade oss här i Bodafors för några år sedan tyckte vi att lokalerna var lite väl stora, men nu är vi trångbodda, säger Anders Ragnarsson.

Miljötänk del av framgångarna

En stor bransch som ökar är det nya tobaksfria ”snuset”, de vita prillor som innehåller nikotin. De får nämligen säljas även i EU (vilket vanligt snus inte får). Den utvecklingen har Sävjo Plastic dragit nytta av, och man står ut bland förpackningstillverkare genom sitt miljöengagemang, vilket kan förklara en del av framgångarna.

– Det har gynnat oss enormt mycket att vi har börjat med miljömaterial. Vi är hela tiden ute och letar efter nya material, och försöker hela tiden prata om miljömaterial med kunder när de tänker på nya produkter, säger Anders Ragnarsson.

Miljönämndens ordförande i Nässjö kommun, Håkan Gustafsson, gläds åt Sävjo Plastics framgångar:

– Det är i år extra trevligt att få uppmärksamma ett företag som finns i vår kommun och som har de här produktionsmetoderna. Extra roligt att uppmärksamma ett företag som i sin tillverkning tar tillvara restprodukter på ett hållbart sätt.