Så är statusen för byggnaden på Rådhusgatan 

2 min läsning Publicerad 12 oktober 2023

Är du sugen på att bo centralt i hyresrätt i Länsförsäkringars och Höglandet Invests nya hus vid Rådhusgatan? Då är det hög tid att höra av sig. I januari är det dags för inflyttning.

Jimmy Bele Palm är platschef på Byggkompaniet. 

Det blir lite av en ketchupeffekt efter nyår. Efter två års intensivt byggnationsarbete händer det mesta på en gång. I januari är det dags för inflyttning i 23 av fastighetens sammanlagt 34 hyreslägenheter. Senare på vårvintern kommer Nilssons Blommor att flytta in i de nybyggda lokalerna i gatuplan utmed Rådhusgatan.

Ett superlokalt projekt

Jimmy Bele Palm är platschef på bygget och jobbar för Byggkompaniet som har totalentreprenaden för projektet:

– Det är många som stannar till och frågar både om lägenheterna och projektet i allmänhet. Att bygga centralt på det här sättet är ju en logistisk utmaning men Nässjöborna har verkligen haft stort tålamod med oss. Vi på Byggkompaniet tycker förstås att det är fantastiskt roligt att vi som lokal aktör har fått möjligheten att bygga den här fastigheten.

Enligt den ursprungliga planen skulle hela fastigheten ha varit klar för inflyttning lagom till december. Länsförsäkringars verksamheter flyttade in enligt plan i september, men övriga hyresgäster får alltså vänta tills efter årsskiftet.

– Att vi blir några månader sena beror på att vi var tvungna att påla för att förstärka marken mot grannfastigheten, något som inte ingick i ursprungsplanen. Sedan bröt kriget i Ukraina ut vilket förde med sig en del förseningar av byggmaterial i inledningsskedet. Men nu löper arbetet på i bra takt, förklarar Jimmy Bele Palm.

Inväntar Postgatan

Planen är att huset kommer att stå klart med färdigställd fasad under vårvintern, berättar Håkan Axeheim på Höglandets Invest/SML Fastigheter. Däremot kommer hyreslägenheterna i ingången mot Postgatan inte att vara tillgängliga. Detta på grund av den komplexa processen kring omvandlingen av Postgatan.

– Innan vi vet vilka beslut som tas kring Postgatan så kan vi inte bygga klart trapphus och innergård. Så här ber vi att få avvakta och återkomma när vi har mer besked, säger Håkan Axeheim som tipsar att den som är intresserad av hyreslägenheterna utmed Rådhusgatan bör höra av sig till SML omgående.

– Vi har sett ett jättestort intresse för lägenheterna, som finns i storlekar från små studiolägenheter till större trerummare.

Marie Ekelund, butiksägare av Nilssons blommor.

Möter våren på gågatan

För Marie Ekelund, som driver Nilssons Blommor, blir det en något senare inflyttning än beräknat. Tanken var egentligen att verksamheten skulle ha flyttat in på Rådhusgatan lagom till julskyltningen. 

– I efterhand så känns det väldigt bra att det blev så här. Vi kommer att få göra fint och fira en härlig jul en sista gång i våra gamla lokaler. Sedan får vi möta våren på Rådhusgatan med möjlighet att flytta ut verksamheten utmed gågatan.