Nytt blod in i Teknikcollege – ska engagera näringslivet i skolvärlden

2 min läsning Publicerad 9 december 2020

Teknikcollege berikas med två nya nyckelspelare: Camilla Karlsson, som blir processledare för Teknikcollege höglandet, samt Christian Brännström, som blir ordförande för Teknikcollege i Nässjö. De vill båda verka för ett starkt engagemang från näringslivets sida.

Från vänster står Camilla Karlsson, processledare för Teknikcollege, Richard Weibull, gymnasiechef för Brinellgymnasiet och Christian Brännström, ordförande för Teknikcollege.
Från vänster står Camilla Karlsson, processledare för Teknikcollege, Richard Weibull, gymnasiechef för Brinellgymnasiet och Christian Brännström, ordförande för Teknikcollege.

Christian Brännström, vd för Kylpanel, går in som ordförande för Teknikcollege i Nässjö. Därmed tar han över rollen från Nässjö Näringsliv AB:s Erik Nygårds.

– Jag har alltid brunnit för att försöka lyfta de unga inom bolagen som jag har jobbat i, och sett hur viktigt det är att samarbeta med andra delar i samhället för att det ska fungera. Innan har jag samarbetat med SFI och Nässjö Lärcenter, så det här blir ett steg till att samarbeta med gymnasiet. Jag ser ordförandeskapet som en möjlighet att få andra företag att få upp ögonen för det här, säger han.

Teknikcollege är en nationell samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning. I Teknikcollege Höglandet ingår gymnasierna i Eksjö, Vetlanda och Nässjö. Även på övergripande nivå har en ny processledare tillträtt, i form av Camilla Karlsson. Hon har i sin roll på Njudungsgymnasiet arbetat med Teknikcollege under ett par års tid, så att ta över som processledare var ett naturligt steg.

– Det är intressanta frågor och jag tycker att det är viktigt att skolan och företagen kommer närmare varandra, säger hon.

Många sätt att bidra

Både Camilla Karlsson och Christian Brännström anser att näringslivets engagemang är en absolut nödvändighet för att gymnasieutbildningarna ska kunna generera arbetskraft som är relevant på arbetsmarknaden.

– Det är viktigt att vi i näringslivet är med och talar om för skolan vilken typ av personal vi behöver i framtiden, säger Christian Brännström. 

– Som företagare kan man bidra med mycket, det handlar inte endast om att ta emot elever för praktik. Man kan bidra som gästföreläsare, man kanske har material eller utrustning, man kan ta emot studiebesök och så vidare. Man kan till och med anordna digitala studiebesök, så vi behöver inte sitta och vänta ut pandemin, säger Camilla Karlsson.

Optimism inför framtiden

För ett par veckor sedan kom nyheten att Brinellgymnasiets industritekniska program görs om till ett lärlingsprogram, där andra och tredje årskurs kommer att tillbringa hälften av tiden som praktikanter ute på företag. Gymnasiechef Richard Weibull ser det som en viktig del i att locka fler sökanden till det industritekniska programmet. Han menar att samverkan mellan skolan och näringslivet är det mest centrala för att kunna få såväl attraktiva utbildningar som attraktiv arbetskraft.

– Går man på något av de här tekniska programmen så är det otroligt stora chanser att få bra jobb. Jag är optimistisk när det gäller teknikcollege. Jag har varit pessimistisk ett tag men nu har vi fått fler företagare intresserade. Det finns definitivt något att bygga vidare på, det är jätteroligt, säger Richard Weibull.