Nu inleds Pelly Groups flytt till Nässjö

3 min läsning Publicerad 23 juni 2020

Pelly Group flyttar nu sin produktion från Hillerstorp till Nässjö. Vd Sara Berglund och produktionschef Erik Lindblad tror på starka synergieffekter.

Erik Lindblad tillsammans med Andreas Nilsson från Pelly Group.
Erik Lindblad tillsammans med Andreas Nilsson, produktionstekniker och delprojektledare för flytten.

Under sommaren inleder Pelly Group flytten av sin produktion från Hillerstorp till Nässjö. Totalt tillför flytten cirka trettio anställningar till Nässjö. Därmed samlas koncernens svenska produktion i Nässjö, in i LG Collections nu utbyggda anläggning.

– Rent fysiskt har vi utökat ytan med 2000 kvadratmeter. Sedan har vi byggt om ett lager till en produktionslokal på 3300 kvadratmeter, säger Erik Lindblad, plats- och produktionschef i Hillerstorp och Nässjö.

Produktionsanläggningen kommer därmed inrymma produktion av såväl LG Collections produkter som Mirros och delar av Pelly Components.

– Inom Pelly Group har vi produkter för hemmets alla rum, såväl bänkskivor som garderobslösningar och förvaring för städ och tvätt, och nu löser vi allt det från en produktionssajt, säger Sara Berglund, koncernens vd.

Synergieffekterna kommer att bli stora när det gäller transport och logistik, men även i fråga om personal.

– Har vi toppar och dalar i ett av bolagen så kan vi flytta personer mellan de olika produktionslinjerna och skapar på så vis bättre möjligheter för medarbetarna att både utvecklas och få avlastning, säger Sara Berglund. 

Starka varumärken

Att produktionen läggs på samma plats innebär inte att gränserna för koncernens etablerade varumärken suddas ut. Det i Nässjö anrika LG Collection, som förvärvades av Pelly Group 2016, kommer fortsatt att ha en framskjuten position som tillverkare av bänkskivor, liksom Pelly Components och Mirro kommer att fortsätta vara urstarka varumärken inom förvaringslösningar respektive garderobsinredning. Men tillsammans blir de ännu starkare, inte minst på en plats med hög kompetens inom träbranschen.

”Kunskapen vi behöver för framtiden finns i Nässjö där vi har ett nära samarbete med Träcentrum”, säger Sara Berglund.

Bra dialog med personalen

Att flytta en verksamhet från en ort till en annan är inte gjort i en handvändning men man har arbetat aktivt för att så många medarbetare som möjligt ska kunna följa med till Nässjö. Sju personer kommer att följa med på längre sikt och ytterligare några är med under en kortare period.

– Vi har verkligen önskat att all personal ska flytta med och jobbat för att hitta lösningar för pendling och samåkning. Sedan är det alltid upp till den anställda om man vill och kan flytta med eller inte, livet har fler perspektiv. Vi har haft en mycket bra dialog med personalen som har gjort sitt bästa för att hålla uppe produktionstakten under den här perioden, jag är mäkta stolt över dem, säger Sara Berglund. 

God relation med LG:s forna ägare

Fastigheten ägs fortfarande av LG Collections forna ägarpar, Jonas och Lena Svensson. De hyr ut lokalerna till Pelly Group och samarbetet har fungerat mycket väl.

– Det känns bra att hålla traditionen vid liv. De är såklart måna om att deras fina bolag tas väl hand om, och vi är förstås måna om att förvalta det på bästa sätt, så vi har samma mål. Det är också väldigt positivt att ha en hyresvärd som förstår verksamheten och dess utmaningar, säger Sara Berglund. 

– De har varit med hela vägen på ett mycket bra sätt, säger Erik Lindblad. 

De tar sig igenom pandemin 

Den rådande pandemin har påverkat Pelly Group precis som många andra företag, men redan i januari uppmärksammade man situationen i Kina och lyckades därför säkerställa sina leveranser av komponenter. 

– Vi var extremt tidiga med att säkra leverantörer i Europa, tack vare vår inköpschef Nina Brannestam, som tidigt uppmärksammade oss på att underleverantörer i Kina hade problem, säger Sara Berglund. Den ökande förekomsten av ”hemester” gör att efterfrågan på Pelly Groups produkter ökar – folk tycks helt enkelt lägga sina respengar på att få hemmet i fint skick.

– Det blev en väldigt stark inbromsning i april och maj men mycket tack vare vår fantastiska personal som har gjort ett suveränt jobb med att hålla produktionstakten uppe och levererat produkter snabbare än våra konkurrenter har vi kommit ut pandemin på ett väldigt bra sätt, avslutar Sara Berglund.