Fideli Omsorgs dagliga verksamhet är nu igång

3 min läsning Publicerad 24 juni 2020

På måndagen den 22 juni kom de första brukarna till Fideli Omsorgs nya dagliga verksamhet. Ett samarbete med Älskaplåt har redan upprättats – på sikt hoppas man på flera samarbeten och räknar med att ytterligare arbetstillfällen tillkommer.

Sophia Cantby med plåtdetaljer från Älskaplåt.

Fideli Omsorg har nu öppnat sin dagliga verksamhet på Gjutaregatan 7C, på lägligt gångavstånd från tågstationen. Boendet har tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg(IVO) för totalt 30 brukare och redan innan semestern har man klart med 8-9 personer, som kommer från Fidelis egna boenden.

 – Hur mycket de kommer att vara här varierar efter deras behov. En del kanske kan vara här fem heldagar i veckan medan andra är här en dag i veckan, det är helt behovsstyrt, säger Sophia Cantby, verksamhetschef på Fideli Omsorg.

Till satsningen har man rekryterat Maria Bäck-Jörgensen som teamledare. Hon kommer att finnas på plats i lokalerna dagligen och vara den som har ansvaret för verksamheten. Man har även inlett ett samarbete med Älskaplåt, som designar och tillverkar inredningsdetaljer i plåt.

– Vi har fått hit lite grejer redan, fötter till deras plåtkaktusar som man ska lirka bort och lägga i påsar. Det är det första vi börjar med, men det finns många varianter av saker vi kan hjälpa dem med. Det kommer att bli ett jättebra samarbete, det är ett bra och riktigt jobb som är meningsfullt och efterfrågat, säger Sophia Cantby. 

Meningsfull sysselsättning

Daglig verksamhet är en av de insatser som man kan ha rätt till inom Lagen om stöd och service (LSS). Att finna en meningsfull sysselsättning gör en stor skillnad för att skapa välmående. I Fideli Omsorgs verksamhet finns planer på att starta kreativ grupp där man spelar, sjunger, målar och odlar. 

– Vi gör allting med utgångspunkt hos de som är hos oss, utifrån deras förmågor och intressen. På sikt tänker jag att det skulle vara jätteroligt att få till samarbeten med fler företag som känner att de vill göra en samhällsinsats och där vi kan utföra arbetsuppgifter. För företaget kan det vara en pytteliten grej som man inte får in i sitt dagliga arbete, men här kan det fylla någon persons dag på ett bra sätt.

Öppet hus på sikt

Med tanke på rådande Corona-restriktioner blir det svårt att inviga verksamheten med buller och bång. Någon invigningsfest blir det inte, i alla fall inte nu. Under hösten hoppas Sophia Cantby att man kan få till någon form av öppet hus. 

– Om det finns företagare som är intresserade så är de välkomna då. Det kan vara värt att veta att inget jobb egentligen är för litet för oss, säger hon. 

De har vuxit snabbt

Fideli Omsorg startades 2017 och har sedan dess öppnat ett antal gruppboenden, psykiatriboenden och LSS-boenden i Södra Sverige, framförallt på det Småländska höglandet. I Nässjö finns sedan tidigare Norrboda Gruppbostad och 2021 planeras ytterligare ett gruppboende i just Norrboda. Under hösten ser det ut som att det kommer att behövas fler anställda på den dagliga verksamheten i Nässjö. 

– Planen är att vi kommer behöva anställa en eller flera personal hit i takt med att det fyller på, avslutar Sophia Cantby.