Nevotex fick Nässjös mångfaldspris 2022

4 min läsning Publicerad 21 juni 2022

Textilgrossisten Nevotex har under flera år drivit ett målmedvetet och strategiskt hållbarhetsarbete. På måndagen sattes kronan på verket när Nevotex fick Nässjös mångfaldspris 2022.

Mångfald är en viktig del av Nevotex strategiska arbete, ett självklart sätt att bidra till samhället men också en förutsättning för verksamhetens fortsatta möjligheter att bedriva affärer, konstaterade Nevotex koncernchef Thom Nilsson och styrelseordföranden Lars Fritz. Nadera Dehmi och Sabah Yahya som jobbar i sömnadsateljén samt Hayder Yousif och Neam Salman som jobbar med lager och logistik representerar en del av den mångfalden.

I Nevotex nya sömnadsateljé jobbar sömmerskorna Sabah Yahya och Nadera Dehm. Sabah är anställd i företaget och Nadera är praktikant.

– Jag trivs mycket bra här på Nevotex. Det är en bra arbetsplats med bra arbetskamrater och vi har väldigt roligt tillsammans!, säger Saba som bland annat syr kuddar och gardiner på uppdrag av Nevotex kunder. Sabah och Nadera är bara två exempel på hur Nevotex har integrerat nya kompetenser på olika ställen i verksamheten. 

– Vi drog igång ateljén i slutet av förra året och har i dag tre anställda sömmerskor och en praktikant med bakgrund i Afghanistan och Syrien. Våra nya medarbetare har omfattande erfarenhet av fabrikssömnad från sina hemländer och har en gedigen kunskap om olika material och tyger. Det är kompetens som är väldigt svår att hitta i Sverige i dag, berättade Johanna Sundberg som är administratör och arbetsledare. 

Förutom ett tjusigt diplom förärades Nevotex även en målning av välkända Solbergakonstnären Sten-Yngve Johansson, flerfaldigt representerad på Liljevalchs vårsalong. Också en smula symboliskt konstaterade Nevotex koncernchef Thom Nilsson och Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson, då Nevotex i egenskap av textil- och lädergrossist säljer produkter och tjänster över hela världen.

”En spegling av samhället Nässjö”

Priset delades ut av kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg tillsammans med Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson, affärsutvecklare Erik Nygårds och Tommy Gustafsson från Nässjö Lärcenter. Mångfaldspriset är en tämligen ny företeelse i Nässjö och delades ut för andra gången. Förra året tillföll det ett annat välkänt Nässjöföretag, Industrilås. I egenskap av kommunstyrelsens ordförande var Sara Lindberg mycket glad över att det nu har blivit kontinuitet i prisutdelandet – och att det var så lätt att hitta den perfekta kandidaten.

– Mångfaldsarbete är viktigt på så många olika nivåer. Samtidigt som det kan betyda oerhört mycket för den enskilda individen är det också viktigt för att skapa hållbara företag och ett hållbart samhälle. Det är viktigt att våra arbetsplatser är en spegling av samhället som vi lever i – och Nevotex är verkligen en spegling av samhället Nässjö!

Kuddar och gardiner är några av de sömnadsuppdrag som medarbetarna i ateljén utför för kundernas räkning. Från vänster Sabah Yahya, Nadera Dehmi som just nu praktiserar på Nevotex – båda jobbar i sömnadsateljén, samt Neam Salman och Hayder Yousif som jobbar med logistik och lager samt på kontoret.

Strategisk kompetensförsörjning

Nevotex är i dag norra Europas ledande leverantör av textiler, läder, tekniska material och verktyg för inredning och möbeltillverkning. Huvudkontoret finns i inspirerande miljö i ny- och ombyggda lokaler i centrala Nässjö men företaget har också verksamhet i Danmark, Norge, Finland, Estland och Litauen. Tillsammans är de nästan 50 medarbetare. Och sedan två och ett halvt år tillbaka driver de ett strategiskt hållbarhetsarbete där just mångfalden är en viktig del, berättade företagets koncernchef Thom Nilsson.

– I dag har vi en ISO 26000-certifiering med fokus på organisationers samhällsansvar som utgör plattform för arbetet tillsammans med vår jämställdhets- och mångfaldsplan. Som företag är det viktigt att vi tar vårt sociala ansvar. För oss har det varit ett utmärkt sätt att få in värdefull kompetens och skapa nya affärsmöjligheter. I dag har vi goda exempel inte bara i ateljén utan också inom lager och logistik samt på kontoret.

Stärker Nevotex i konkurrensen

För företagets styrelseordförande Lars Fritz, som dessutom representerade ägarfamiljen i tredje generationen, var mångfaldspriset en milstolpe.

– Att vi som företag kan vara med och leda utvecklingen inom hållbarhet är vinn vinn. Det är bra för samhället i stort och det stärker oss som företag på en konkurrensutsatt marknad. Vi har bestämt oss för att vi ska vara ledande inom hållbarhet och bättre än konkurrenterna. Vi verkar på en marknad där våra kunder är oerhört medvetna och ställer många frågor: om material, miljö och arbetsvillkor.

Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson kunde också konstatera att mångfald, innovationskraft och affärsnytta går hand i hand.

– Det finns starka kopplingar mellan hållbarhet och innovation där Nevotex är ett lysande exempel på hur det fungerar i praktiken!

Lokalpressen fanns förstås på plats på Nevotex för att rapportera när Nässjö kommun och Nässjö Näringsliv AB delade ut kommunens mångfaldspris för andra gången.

Juryns motivering

Nevotex arbetar målmedvetet för miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet där mångfaldsarbetet är en viktig del. Förutom ett väl inarbetat samarbete med kommunen och Arbetsförmedlingen omkring människor med funktionsvariationer så har Nevotex också anställt många nyanlända där kompetenskrav sätts före språkkrav. Den nyinrättade sömnadsavdelningen som består av kompetenta sömmerskor med lång arbetslivserfarenhet är ett utmärkt exempel på en lyckad arbetsintegration. Gemenskapen i arbetet och lunchrummet triggar till fortsatt språkutveckling och skapar viktiga värden för hela företaget. Företagets modiga innovationer för ökad mångfald, kvalificerar Nevotex till mångfaldspriset 2022.