Ökad inflyttning – nu bygger Nässjö för framtiden

3 min läsning Publicerad 27 mars 2023

Det är full fart på bostadsbyggandet i Nässjö. Och det behövs. Ny statistik visar att inflyttningen ökar. Under 2021 och 2022 attraherade Nässjö totalt 255 personer i nettoinflyttning. ”Att vi kan erbjuda en bra boendemix är viktigt för våra företag”, säger Claes Johansson som är VD för Nässjö Näringsliv AB.

Nu är det dags för husbyggnation i kommunens nya villaområde i Södra Handskeryd.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Nässjö kommun blir alltmer attraktiv att leva och arbeta i. Enligt den senaste rapporten från SCB ökade befolkningen med 0,5 procent under 2022 till 31 944 personer – vilket betyder att vi närmar oss 32 000. 

Bra boende gynnar företagen

Av dessa är alltså 255 personer ”nettoinflyttningar” det vill säga så många fler som har flyttat in än ut till Nässjö, och det som gläder Claes Johansson lite extra är åldersfördelningen. 

– Både samhället och näringslivet mår bra av att kommunen har en stor andel invånare som är ute i arbetslivet. Historiskt fanns det en negativ trend, men nu har utvecklingen vänt och vi ser att det är många människor i familjebildande ålder som väljer att flytta till Nässjö. Det är förstås oerhört roligt!

Som bidragande faktorer nämner Claes Johansson Nässjös position som kommunikationsknutpunkt, spännande arbetsgivare, en attraktiv handel och kommunens många satsningar på samhällsservice.

– Men en av de riktigt positiva drivkrafterna just nu är bostadsbyggandet. Att vi har en bred mix med villor, hyresrätter och bostadsrätter som tilltalar många målgrupper är viktigt för att näringslivet ska kunna attrahera kompetens och arbetskraft. 

Byggs som aldrig förr

Och byggs gör det, som aldrig förr, av både privata och offentliga aktörer. I dagarna är det varit inflyttning i de nya bostadsrätterna i Nya Hotellet som uppförts av Hökerums bygg vid stationen i centrala Nässjö. Riksbyggen fortsätter sin planering av bostadsrätter vid Södra Torget och parallellt pågår Länsförsäkringar och Höglandets Invests fastighetsbygge på Rådhusgatan som kommer att inrymma 36 hyreslägenheter. 

Radhus som hyresrätter

Allt fler efterfrågar också möjligheten att hyra ett hus – och här har fastighetsutvecklaren RE Equity med ägaren Ralph Torgersson i spetsen profilerat sig på marknaden. Efter framgångarna med bostadsområdet vid Folkets Park samt i Kvarteret Snickaren arbetar man nu vidare med ytterligare hyreslägenheter och hyresradhus  i Snickaren, som ligger i närheten av Åkerskolan.

– De här radhushyresrätterna med egnahemskänsla och en egen liten täppa är oerhört populära. Eftersom vi är ett bolag som är nischade mot just hyresrätter så är det roligt att vi kan vara med och bidra till mångfalden av bostäder i Nässjö, säger Ralph Torgersson.

”För livets alla faser”

Även på villafronten händer det mycket, och då i kommunal regi. Just nu planerar Nässjö kommun för två nya bostadsområden i Södra Handskeryd samt på Åkraberget.

I Handskeryd handlar det om totalt 20 villatomter som har släppts. 

– I dagsläget har vi sålt mellan fem och tio tomter och en del av husen har redan börjat byggas. Vår förhoppning är att det även ska tillkomma flerbostadshus på området. Att gynna valfriheten med olika upplåtelseformer är en del av kommunens strategi, berättar Joel Spångby som är samhällsbyggnadschef vid Tekniska serviceförvaltningen. 

På det nya villaområdet Åkraberget har antagits en helt ny detaljplan där det förutom villatomter också planeras för en helt ny infrastruktur med förskola och gruppbostäder. 

– Här tänker vi på samma sätt och vill skapa ett omväxlande bostadsområde där man kan bo och trivas genom livets alla faser. Byggstarten är planerad till 2024 och det ska bli jätteroligt att komma i gång, konstaterar Joel Spångby.