Napolitansk pizzeria öppnar i Nässjö

2 min läsning Publicerad 20 maj 2020

Först fick vi norrländska hamburgare och sedan indisk mat, nu utökas Nässjös restaurangutbud ytterligare med napolitansk pizza. Den 28 maj slår Gezim Preni upp dörrarna till De Rada Pizzeria.

Gezim Preni, ägare och Gregiorio Gallo, pizzabagare för De Rada Pizzeria.

Det går ingen nöd på restaurangsatsningar i Nässjö trots att coronaviruset härjar. Under våren har både Bastard Burgers och Pinch of Spice satsat i Nässjö, och nu satsar även Gezim Preni.

– Jag är född i Albanien, ett land nära Italien som har inspirerat mig till italiensk pizza och deras delikatesser. Enligt Italienarna själva är det kärlek, passion och valet av ingredienserna som ligger bakom varje italiensk framgång, så vi bygger våran restaurang på samma sätt och är oerhört stolta över att få presentera vår pizza i Nässjö, som görs precis som i Napoli med färska råvaror, säger han.

Speck E Tartufo är en av flera pizzor på De Radas meny. Just den här innehåller bland annat tryffel, basilika och skinka.

Vad är en napolitansk pizza?

– Napolitansk pizza bakas på mycket vatten och ett speciellt Tipo ”00”-mjöl. Tipo ”00” är ett väldigt finmalt mjöl som klarar av hög värme och att binda mycket vatten. Desto mer vatten det finns i degen, desto krispigare botten. Karakteristiskt för den napolitanska pizzan är att den har väldigt tjocka kanter som är luftiga och spröda, förklarar Gezim och fortsätter:

– Till skillnad mot många andra pizzadegar använder vi knappt någon jäst, utan degen får istället mycket längre tid på sig att jäsa. Våran deg jäser i 48 timmar.

Pizzan gräddas i en stenugn

Det italienska temat är genomgående hos De Rada Pizzeria. Till och med musiken är napolitansk.

Restaurangen är belägen på Esplanaden, mittemellan Z-guld och Thimons Konditori. Lokalen har totalrenoverats och längst in står det som Gezim Preni anser är verksamhetens hjärta – stenugnen.

– För att det ska bli en napolitansk pizza krävs en ugn som kan leverera en temperatur på 450-500 grader, därför har vi satsat på en stenugn. Det tar bara 60-90 sekunder för pizzan att gräddas, så det går väldigt fort, berättar Gezim.

En ugn som framförallt kommer att användas av bagaren Gregiorio Gallo.

– Gregorio kommer från Napoli. Förutom att han har en stor passion och kunskap för napolitansk pizza, har han jobbat i branschen i över 20 år. Under de senaste 5 åren har han varit på en italiensk restaurang i Sverige, säger Gezim.

De erbjuder ”take away”-rabatt

Med anledning av coronaviruset kommer De Rada Pizzeria erbjuda rabatt vid take away.

– I början kommer vi att erbjuda 10% rabatt och man är såklart även välkommen att sitta i restaurangen. Pizzan smakar som bäst när den kommer direkt från ugnen.

De Rada Pizzeria kommer att ha öppet måndag-tisdagar klockan 11.00-15.00, onsdagar-torsdagar 11.00-19.00 och fredagar-lördagar 11.00-21.00.