Myndighet uppmanar till försiktighet vid försäljning eller avveckling av företag

2 min läsning Publicerad 31 augusti 2020

Fler företag än vanligt kan tvingas att sälja eller avveckla sitt företag under coronapandemin. En situation som kan utnyttjas av kriminella. Därför går nu Ekobrottsmyndigheten ut med ett informationsblad som uppmanar till försiktighet och vi på Nässjö Näringsliv finns på plats för att ge dig stöd som företagare i Nässjö kommun.

Ekobrottsmyndigheten uppmanar till försiktighet om du ska sälja eller avveckla ditt företag i coronatider. Bilden visar händer som håller i pennor och är på väg att skriva under ett kontrakt.

I en tid där fler företag säljs eller avvecklas är det lätt att bli bedragen. Som företagare riskerar du exempelvis att stå kvar i styrelsen och är därmed ansvarig för händelser och transaktioner i det företag som du tror att du har sålt eller avvecklat. För att förhindra att en sådan situation uppstår har Ekobrottsmyndigheten tagit fram ett informationsblad där de pekar på varningssignaler i en affärsöverlåtelse.

Exempel på varningssignaler vid försäljning till privatperson

  • Köparen tolerera att ditt bolag har höga skulder.
  • Köparen erbjuder en del eller hela betalningen svart.
  • Köparen vill fortsätta använda ditt företags bankkontot och uppmanar dig att tömma kontot för att kunna disponera det.

Exempel på varningssignaler vid försäljning till bolagsförmedlare

  • Företaget tolerera att ditt bolag har höga skulder.
  • Företaget erbjuder en del eller hela betalningen svart.
  • Företaget vill fortsätta använda ditt företags bankkontot och uppmanar dig att tömma kontot för att kunna disponera det.
  • Företaget saknar organisationsnummer.
  • Företaget saknar verksamhetslokal.

(Varningssignalerna är hämtade ur Ekobrottsmyndighetens informationsblad som du hittar i slutet av denna nyhet.)

Så skyddar du dig mot bedragare

  • Kontrollera vem du gör affärer med. Du kan bland annat be om referenser så att du kan granska hur tidigare avvecklingar har genomförts.
  • Se till att du inte är kvar i styrelsen. Som styrelsemedlem har du ett företrädaransvar, vilket innebär att du är ansvarig för händelser, transaktioner, skatter och avgifter i företaget.

Varningssignalerna och ovan tips är ingen garanti mot oseriösa aktörer. Kontakta oss på Nässjö Näringsliv om du vill ha hjälp med att sälja eller avveckla ditt företag.

>> Ladda ned Ekobrottsmyndighetens informationsblad ”Till dig som tänker sälja eller avveckla ditt företag”