Bengtssons Mekaniska bygger ut och investerar i maskinparken

2 min läsning Publicerad 27 augusti 2020

Vad händer innanför väggarna hos Bengtssons Mekaniska i Forserum? Massor! Företaget bygger ut, investerar i nya maskiner och är på väg att slå omsättningsrekord. ”Sedan vi tog över Caretec 2017 har vi genomfört flera förändringar och fördubblat antalet medarbetare. Förändringar som gör det möjligt för oss att ta emot ännu fler kunder och just nu söker vi efter nya uppdrag”, säger Niclas Bengtsson, vd och ägare.

Den nya lagerhallen hos Bengtssons Mekaniska och Caretec.

Precis nedanför riksväg 40:s avfart mot Forserum hittar man Bengtssons Mekaniska. Familjeföretaget som har expanderat rejält under de senaste åren.

Direkt till vänster i huvudentrén har företaget en uppställning av sängar och sängbord.

2017 tog Bengtssons över Caretec, en av de äldsta och mest välrenommerade aktörerna på den nordiska marknaden. Företaget utvecklar och tillverkar lösningar för sjukhus, vårdhem och äldreboenden, vilket passade väl in i Bengtssons verksamhet som själva tillverkat produkter inom vården i över 20 år.

– Genom Caretec utvecklar vi bland annat patientsängar, patientvagnar, undersökningsbritsar och sängbord, säger Niclas Bengtsson samtidigt som han och Sabina Asplund visar oss runt i fastigheten.

1100 kvadratmeter mer yta

Sabina Asplund började jobba hos Bengtssons Mekaniska 2018. Hon är en av företagets flera nya medarbetare. Bredvid henne står vd och ägare Niclas Bengtsson.

När Bengtssons tog över Caretec låg företaget i Skillingaryd och sysselsatte 18 personer.

– I Skillingaryd hade Caretec en fastighet på 4500 kvadratmeter, vilket är lika mycket som vi hade på Bengtssons Mekaniska. Så för att få plats med hela Caretec hyrde vi först en lokal inne i samhället, men nu, alldeles nyligen, har vi byggt ut vår fastighet med 1100 kvadratmeter, vilket har gett oss gott om utrymme att inte bara samla verksamheten utan också omorganisera verksamheten och göra produktionen än mer effektiv, säger Niclas.

Idag jobbar runt 40 personer på Caretec och Bengtssons Mekaniska och tillsammans är bolagen på väg mot 100 miljoner kronor i omsättning.

– Vi har haft en väldigt bra vår, säger Sabina Asplund, marknadsansvarig. Vi har aldrig haft en så stor orderstock som i våras, fortsätter hon.

Bengtssons Mekaniska nya rörlaser.

Nya maskiner öppnar upp för nya möjligheter

Förutom att bygga ut fastigheten har även Bengtssons Mekaniska investerat 12 miljoner kronor i nya maskiner.

– Vi har installerat en ny rörlaser, en LT7 som är helautomatisk och klarar rör från 12 mm upp till 155 mm i diameter, säger Niclas. Vi har även utökat våran pulverlackering med förbehandling av oxsilan, fortsätter han.

– De nya maskinerna skapar utrymme för oss att öka vår kapacitet och erbjuda mer avancerade lösningar till våra kunder. Kortsiktigt är det en tuff bransch att befinna sig i under coronatider, men långsiktigt ser det ljust ut och framåt kommer vi att satsa på att ta fram nya produkter, avslutar Niclas Bengtsson.