Mekonomen satsar på ny teknik inom hjulvinklar

2 min läsning Publicerad 15 februari 2023

Mekonomen – Hunseberg bilservice är belägna i Sörängen och utför de flesta typer av reparationer. Deras specialité är att anpassar sig efter vad kunder behöver. Nu har de köpt in en ny maskin som kontrollerar hjulvinklarna, vilket är ett vanligt fel hos fordon.

mekonomen
Patrik Svahn, framför deras nya maskin.

Mekonomen – Hunseberg bilservice startade, som ni kanske hör på namnet, upp i Hunseberg utanför Nässjö 2014. Det var då en liten bilverkstad på tomten där Patriks Svahns svärfar bodde. Patrik själv hade ett heltidsjobb som tog upp mesta delen av hans dygn, men han mekade hemma i verkstaden på kvällar och helger. Efter några år blev Hunseberg bilservice frågade om de ville ingå i Mekonomen, eftersom de köpte i stort sett alla delar där ifrån.

Efter en del tänkande, sa de ja.

– Vi fick tänka på det lite eftersom det är ett stort steg att ta. Från att vara en liten verkstad på tomten till att bli del av ett större varumärke, säger Patrik Svahn. Det visade sig vara ett bra beslut. De märkte en stor skillnad på kundkrets, då allt fler kunder hittade verkstaden. Nu mera har de sin lokal i Sörängen.

Satsar på maskin

Ett vanligt problem bland fordon är att hjulvinklarna inte är korrekta. Patrik menar att det är 90–95% av alla kunder som har sneda hjulvinklar och inte själva vet om det. Det är nämligen någonting som kan hända med tidens gång, om man kör i något eller om andra delar på bilen så som fjädringen är dålig. Där inte alltid lätt att märka själv. Att inte ha sina hjulvinklar korrekta leder till att däcken blir snett slitna och resulterar i att man behöver köpa nya däck.

mekonomen
Här använder Patrik den nya maskinen för att genomföra en ”Quickcheck”.

– Vi ser detta problem väldigt ofta hos våra kunder och ville erbjuda en tjänst som ger svar snabbt, smidigt och tydligt. Många är måna om att spara i pengarna och vill kanske inte köpa nya däck så ofta. Det är en mycket billigare lösning att fixa hjulvinklarna och då får däcken en längre hållbarhet och det minskar bränsleförbrukningen, säger Patrik.

För nya bilar, som har självkörnings-funktioner, blir det ännu viktigare att kontrollera. Om hjulvinklarna är sneda känner bilen inte av det själv, och tror därför att den kör rakt fram när den i själva verket inte gör det. Ja, det låter ju inte så säkert va?

Den nya maskinen kommer att underlätta för Mekonomen-mekanikerna och kunderna genom att ge ett svar på hur hjulvinklarna är vinklade, på bara två minuter. Om man då ser att sina hjulvinklar behöver justeras så fixar Mekonomen självklart detta, för ett rimligt pris.

Quickcheck

Nu efter att maskinen är installerad kommer de erbjuda en gratis ”Quickcheck” där alla kunder får kontrollera sina hjulvinklar. Det ingår alltid om du har en bokad tid, men du kan också boka en tid just för detta. Det finns även möjlighet till drop-in i mån av tid.