Många vänder sig till Nässjöföretaget Units – anställer personal

3 min läsning Publicerad 23 april 2020

Telefonen går varm hos Units Auktions och Värderingshus. Delägaren Thorbjörn Pettersson berättar att de försöker hjälpa så många de kan och har bestämt sig för att utöka personalen. ”Förra veckan anställde vi en person”, säger han.

Units Auktions och Värderingshus utökar sin personal. På bild syns delägaren Thorbjörn Pettersson i kontoret på Storgatan 26C i Nässjö.
Precis vid det här bordet beslutade Thorbjörn Pettersson (på bild) och Bertil Sjöö att starta Units Auktions och Värderingshus.

Thorbjörn Pettersson har jobbat med substansvärderingar och auktioner i nästan hela sitt liv. Som liten var han springpojke vid liveauktioner åt sin pappa Folke Pettersson som bland annat drev Pettersson och Son Auktionsfirma, numera känd som PS Auction. När det väl var dags för Folke att gå i pension tog Thorbjörn över alla Folkes bolag förutom auktionsfirman som istället såldes.

– Flera år senare tyckte pappa att jag borde starta upp en auktionsfirma tillsammans med Bertil Sjöö, vilket jag också gjorde. 2009 startade jag och Bertil Units, säger Thorbjörn.

Units lager har flyttats till Tryckerigatan

Idag finns Units med kontor och lager runtom i Sverige, men basen är fortfarande i Nässjö. Här har de kontor på Storgatan 26C och för cirka två år sedan finns de med lager på Tryckerigatan 12.

– Tidigare hade vi lager i gamla Eldon-fastigheten som jag äger genom Focato AB, dotterbolag till Pettersson och Son AB, säger Thorbjörn. När jag såg att Tryckerigatan 12 blev ledig valde vi att investera i den fastigheten och flytta Units lager dit, fortsätter han.

På Nässjökontoret sitter Thorbjörn bara en dag i veckan, resterande dagar spenderar han i Skåneregionen, främst i Malmö där de nyligen har anställt en person.

– Vi försöker hjälpa så många konkursförvaltare, leasingbolag och banker som vi kan, men också företag som vill få sina bolag värderade inför en ansökan om banklån. Vi har anställt en värderingskvinna till Malmö och blir då fem heltidsanställda på Units. Tillsammans med våra konsulter är vi ett 20-tal personer som finns tillhands.

– Även fast dessa tider innebär fler uppdrag för oss, är vi inte glada över den rådande situationen. Vi har stor empati för företagen och försöker hjälpa till så gott det går.

De driver två auktionsfirmor

Units värderar och säljer enstyck, delar av samt hela verksamheter inom alla branscher. 

– Vi har ytterligare en auktionsfirma som heter Slag1. Medan Units vänder sig till konkursförvaltare, banker och leasingbolag vänder sig Slag1 till privatpersoner och företag som vill få sina föremål värderade och sålda, säger Thorbjörn.

– Planen var från början att bara vända oss till konkursförvaltare, banker och leasingbolag, men vi fick så många förfrågningar från privatpersoner och företag som ville få hjälp med att sälja sina föremål, så vi kunde inte annat göra än att starta upp en firma till, fortsätter han.

Förra året fick Units 864 uppdrag, av dem 864 uppdragen var det 635 konkursauktioner.

– När farsan drev auktionsfirma höll han 35–50 auktioner om året. Då vände han sig enbart till större bolag, vilket jag och Bertil kände direkt att vi inte ville göra. Vi sade istället till våra kunder att vi hjälper till med allt. Att vi dessutom inte har några slagavgifter eller reservationspriser har gjort oss stora, avslutar han.