Linnea Lago tar över Gullvivan i Nässjö

2 min läsning Publicerad 31 januari 2022

I mitten av mars tar Linnea Lago över som ägare av Gullvivan i stadskärnan. Hon vill fortsätta det fina arbete som gjorts i butiken – och lyfter även in keramik som en del av verksamheten.

I mitten av mars öppnar Linnea Lago Gullvivan under egen regi.

Lagos Hantverk AB. Så heter Linnea Lagos bolag – ett namn som kan ge en ledtråd till vad som väntar när hon tar över Gullvivan i mars.

– I och med att jag är keramiker kommer jag att ha min keramikstudio där. Jag kommer att hålla kurser på kvällarna, inte bara inom keramik utan även inom annat, som blombinderi. Det låter jätteknäppt men jag kör på magkänsla, säger hon.

Att driva butik blir ett helt nytt äventyr för Linnea Lago, som har funnit sitt intresse för blommor – och i bredare bemärkelse, naturen och hållbarhet – i och med ett bisamhälle som hon haft i sex års tid. Under somrarna bor hon i ett torp där hon utöver bin även odlar blommor och grönsaker. 

– Jag odlar mycket på torpet så drömmen är att kunna göra allt där på sikt, alla snittblommor, säger Linnea. 

Hållbarhet och miljötänk

Det var i och med biodlingen (en gåva från farfar) som Linnea fick upp ögonen för miljön, hållbarhet och livets kretslopp, och hon brinner för att föra kunskapen vidare.

– Jag skulle vilja öka intresset för odling – jag tror att om man ska bry sig om miljön och naturen bör man ha en direktkontakt med naturen. För mig har det blivit bina, alla kanske inte är så nyfikna på just bin, men ju närmare man själv kommer, desto mer intresserad blir man, säger hon. 

Fått mycket stöttning

Till en början kommer Linnea att driva butiken på egen hand, utan att anställa någon. Däremot kommer hon att ha hjälp av sina föräldrar och andra i sin närhet.

– Jag har egentligen aldrig haft tanken på att driva företag och om inte mina föräldrar hade legat på och stöttat mig hade jag inte vågat ta det här steget. Jag har även fått stor hjälp av Marcus Wårdmark på Nässjö Näringsliv, om hur jag ska tänka kring olika saker rent affärsmässigt. 

I mitten av mars öppnar Linnea Lago Gullvivan under egen regi, då under annat namn. Vad namnet blir kommer hon att avslöja när tiden är mogen.