Kraftig tillväxt för Höre Industri

3 min läsning Publicerad 26 april 2023

Nässjöbaserade verkstadsföretaget Höre Industri växer så det knakar. Omsättningen skjuter i höjden och medarbetarna blir allt fler. ”Förra året ökade vi omsättningen med 30 procent och vi räknar med ett liknande resultat i år”, säger Robin Eriksson-Fundby, eldsjäl och platschef.

Platschef Robin Eriksson-Fundby gläds åt att Höre Industri expanderar kraftigt
Platschef Robin Eriksson-Fundby gläds åt att Höre Industri expanderar kraftigt – både vad gäller omsättning och personal.
Niklas Annerhult slipar till en transportskruv på Höre Industri
Niklas Annerhult slipar till en transportskruv som snart är klar.
Maxlängden för de skruvar som kan tillverkas av Höre Industri är 16 meter
Maxlängden för de skruvar som kan tillverkas av Höre Industri är 16 meter. Den här, som snart ska levereras till en kund i Sverige, är 11 meter lång.

Höre Industri är ett högt specialiserat företag i en kräsen bransch. Fokus ligger på transportskruvar för den internationella pappers-, cellulosa- och processindustrin samt entreprenadbranschen.

– Allt görs i huset, från bockning och bearbetning till svetsning och montering. Eftersom vi inte är beroende av underleverantörer i de olika momenten och har byggt upp en flexibel produktionsorganisation så är vi också mycket konkurrenskraftiga vad gäller leveranstider, berättar Robin Eriksson-Fundby.

Fjärde generationen

Robin är svetsare i själ och hjärta. Som fjärde generationen i familjeföretaget Höre Industri är han uppväxt på verkstadsgolvet och under många år var han produktionschef. Sedan 2022 ingår företaget i MekHub-gruppen men Robin valde att stanna kvar som platschef, affärsutvecklare och delägare. Ett beslut som han inte har ångrat.

– Det blev en nytändning. Jag njuter fortfarande av att vara ute i verkstaden men har fått ett tydligare fokus i min lednings- och försäljningsroll. Med det nya ägarskapet har vi också fått resurser att satsa framåt med ambitionen att bli bäst i Sverige på transportskruvar.

I ryggen har han också kunskapen och engagemanget från familjen.

– Min pappa Patric har betytt mycket och jag är väldigt tacksam för grunden som han har varit med och byggt. Höre Industri hade inte varit vad det är i dag utan honom. 

Ökar kraftigt

Varje transportskruv är kundanpassad efter produktionsanläggningen och det media som ska transporteras. Majoriteten av uppdragen kommer från konstruktionsföretag som levererar hela produktionsanläggningar.

– Ibland är vi underleverantör i fjärde eller femte led. Men cirka 30 procent av leveranserna gör vi direkt till slutkunden. Skruvarna installeras i pappersbruk över hela världen och används till exempel för transport av papper, wellpapp, flis, bark och pellets – ibland även textilt material.

Och det går bra. Förra året ökade Höre Industri omsättningen med 30 procent och allt tyder på en lika stor tillväxt under 2023. Det senaste året har man också gjort tre nyanställningar vilket innebär att företaget nu har 10 medarbetare.

– Om vi tidigare tillverkade ett 15-tal transportskruvar per år så har vi ökat till omkring 40. Bara det senaste halvåret har vi fått in nästan 20 nya kunder, berättar Robin.

Vad är hemligheten?

– Vi är kända för vår höga kvalitet. Men framför allt beror det på att vi har gjort ett gediget säljarbete. Sedan vet jag att många kunder tycker om oss för att vi har tät kundkontakt och är snabba att ställa om. Den flexibiliteten är också avgörande för att vi ska klara så snabba leveranstider.

Konkurrerar med certifikat

Sett ur ett lekmannaperspektiv handlar det om rejäla doningar. Maxlängden för de skruvar som kan tillverkas av Höre Industri är 16 meter med ytterdiameter 1500 mm och en vikt på cirka 15 ton.

Kvaliteten bärs upp av två olika certifikat, EN 1090-1 samt ISO 3834-2. EN-certifikatet avser bärverksdelar i stål medan ISO-certifkatet är relaterat till svetsningen.

– Vår ISO-certifiering har verkligen varit utvecklande för hela verksamheten. Svetsning har alltid varit vår kärnkompetens men utbildningar, revisioner och regelbundet återkommande tester har tagit hantverkskvaliteten till en ny nivå.