Innovation och inkubation på Solberga station AB

3 min läsning Publicerad 29 juni 2023

Inkubationsföretag. Ordet doftar av börsbolag, internationella varumärken och den stora världen. Men faktum är att du inte behöver vara så stor på jorden för att starta ett. Solberga station AB är Nässjös eget expertföretag inom järnvägskonsulting. Vid sidan av driver man dessutom en inkubator. ”Varför inte?”, säger VD Margareta Carlsson som just nu ser det allra första stjärnskottet skjuta i väg från ”Solberga Idéer AB”.

Michael och Margareta Carlsson sprudlar med idéer. Så mycket att de startat företaget Solberga Idéer AB.
Appen Vilicus Moneo är den första av företagets inkubator-projekt som ”flyger”. Appen fungerar som en gränspunktsdetektor till stöd för personal som arbetar på spårbundna arbetsmaskiner.

På kort tid har järnvägskonsulterna i Solberga gjort sig ett namn i den svenska järnvägsbranschen. Allt började med att Margareta och Michael Carlsson tröttnade på livet i Stockholm. Valet föll på lilla Solberga utanför Nässjö där det fanns gott om härliga renoveringsprojekt och en självklar koppling till järnvägsbranschen från vilken Michael hade lång praktisk och teoretisk erfarenhet. Margareta är i sin tur en rutinerad ledarskapsutvecklare med omfattande erfarenhet från såväl chefskap som organisationsutveckling, bland annat från Sveriges Television. 2011 köpte paret den gamla järnvägsstationen i Solberga och startade konsultverksamhet med fokus på järnvägsbranschens behov. 

Utvecklar verksamheter

Affärsidén är att hjälpa Sveriges järnvägsföretag att förbättra och utveckla sin verksamhet med ett särskilt fokus på kompetensutveckling och problemlösning av olika slag: organisationer, ledningsgrupper och enskilda individer. 

Vid sidan av sin egen kompetens har Margareta och Michael knutit till sig experter som kan hjälpa verksamheter att bli effektivare, säkrare och lönsammare. Förutom de rena experttjänsterna där uppdragen skräddarsys för kundernas behov inom ledningsstöd, riskbedömning- och hantering, tillstånd och verksamhetsstyrning har man snabbt också blivit stora på utbildningssidan.

– Vi genomför bland annat grund- och repetitionsutbildningar för verkstadspersonal och utbildning av växelpersonal samt olika ledarskaps- och arbetsmiljöutbildningar, förklarar Margareta Carlsson.

I mån av kraft och tid

Som så många andra entreprenörer så har Margareta och Michael huvudet fullt av idéer som inte riktigt ryms inom den dagliga verksamheten.

– I dialogen med våra kunder och med branschen så dyker det upp en massa behov av saker och lösningar som ännu inte är uppfunna och som världen behöver. En del är bra, och en del är kanske mindre bra, men för att säkerställa att de faktiskt får en chans valde vi att skapa ett inkubator-företag där vi får utrymme att utvärdera en idé i taget, berättar Margareta.

Solberga Idéer AB är systerbolaget där entreprenörsparet kravlöst testar nya idéer och produkter. Bolaget har inga anställda utan det arbete som görs är i mån av tid och kraft, vilket gör det hela mer lustfyllt.  

”Skapa harmoni”

– Vi vill gärna påverka saker och ting till det bättre. Det är en drivkraft för oss båda. Att då ge sig själv utrymmet att utvärdera de där möjligheterna är viktigt. Vad hade hänt om man gjorde saker och ting annorlunda och hur kan man göra det? Det handlar inte bara om effektivisering utan att faktiskt försöka skapa harmoni. Att förenkla och göra vardagen lättare för andra, säger Michael och tar appen Vilicus Moneo som exempel. 

Appen, som är en gränspunktsdetektor till stöd för personal som arbetar på spårbundna arbetsmaskiner, är den första av företagets inkubator-projekt som ”flyger”. Den har utvecklats i samarbete med programmeringsspecialisten Tydal Systems AB och presenterades på Train & Rail i våras. Appen har stor potential att skapa både samhällsekonomiska vinster och att effektivisera verksamheten i enskilda företag. Mer om appen och hur den fungerar kan du läsa hos Nordic Infracenter. Vilicus Moneo har blivit en snackis i branschen och flera kunder har redan anslutit sig. Ett bevis på att en inkubator kan löna sig.

– Folk går ju gärna omkring och tror att allt redan är uppfunnet och att det sätt som man jobbar på är det optimala. Så tror jag att det är i många branscher, det är traditionsbundet och man tänker att det inte går att göra så mycket mer. Men det finns alltid utrymme för något nytt, och allt är möjligt, säger Michael.

– Om du har den känslan i din egen bransch så ska du definitivt överväga att starta en inkubator. Om inte annat för nöjes skull!