Highland BBQ – ny catering av amerikansk BBQ i Nässjö

2 min läsning Publicerad 14 juni 2022

Amerikansk BBQ innebär långsam rökning på lägre värme än den grillning vi kanske är vana vid – en form som blivit alltmer populär i Sverige. Nystartade Highland BBQ satsar på catering till små och stora sällskap.

Stina Eriksson och Emil Frohm, ägarna av Highland BBQ, framför den egenbyggda grillen.

De är utbildade kockar båda två, Stina Eriksson och Emil Frohm. För ungefär sju år sedan väcktes intresset för amerikansk BBQ (barbeque) till liv hos Stina. Sedan dess har hon grillat året om, men endast i privat regi. I februari uppstod så företaget Highland BBQ, där Stina tillsammans med Emil erbjuder catering för sällskap upp till femtio personer.

– Det vi sysslar med kallas low and slow barbeque, inspirerat från USA. Man röker köttet långsamt via en offset smoker. Det blir otroligt mört på det sättet, säger Emil.

De erbjuder en amerikansk grillafton

Baby back ribs, pulled pork, brisket, short ribs – de amerikanska begreppen haglar när man pratar med riktiga grillnördar, men det handlar alltså om olika styckningar av nöt och fläsk som får en distinkt, rökig smak på det där speciella country-manéret. Själva grillen har Stinas sambo byggt, vilken rymmer 20 kilo baby back ribs. Sällskap upp till femtio personer– såväl företag som privatpersoner – anlitar Highland BBQ för en sant amerikansk grillafton.

– Det är köttet som är huvuddelen i det vi gör, men vi serverar även ”sides” också. Vi kör olika färdiga set man kan köpa in, där nybakat bröd och hemgjorda såser ingår, säger Stina.

Stina och Emil har startat upp företaget som ett sidoprojekt – båda har anställningar vid sidan om – men framöver ser de möjligheten att växa.

– Vi har väl en liten dröm om en servering på landet, att ha ett eget sådant ställe på sommarhalvåret, säger Stina.

För vidare läsning, se highlandbbq.se